Baarnse Moordzaak: tbs van Paul de R. met twee jaar verlengd; Rechters achten dader ondanks dementie nog steeds gevaarlijk

De politie zocht en vond de lichamen van het echtpaar Müller begin 2004 op de kinderboerderij waar Paul de R. beheerder was.
© archieffoto studio kastermans
Baarn

De tbs-behandeling van de 76-jarige Paul de R. die veroordeeld is voor het doden van het Baarnse echtpaar Hans en Ria Müller, is maandag door de rechtbank in Utrecht opnieuw met twee jaar verlengd.

De meervoudige strafkamer bepaalde dat de stoornissen van De R. nog steeds te gevaarlijk zijn om hem op korte termijn vrij te laten.

Het Baarnse echtpaar Müller verdween twintig jaar geleden. Ze werden vier jaar na hun verdwijning dood gevonden onder het geitenhok van kinderboerderij Canton aan de Piet Heinlaan in Baarn, waar De R. beheerder was. Hij kreeg als straf zestien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd wegens doodslag.

De R. bleek het echtpaar eind 1999 al te hebben gedood. Mensen die naar het stel vroegen vertelde hij dat ze naar het buitenland waren vertrokken. Ondertussen eigende hij zich geld en spullen van zijn slachtoffers toe. Pas na een paar jaar, en mede door bemoeienis van Peter R. de Vries, bleek de vermissing een moordzaak.

De R. lijdt nu aan dementie maar dat maakt hem volgens de rechtbank niet minder gevaarlijk. Mogelijk kan de verdachte worden overgeplaatst naar een gespecialiseerde kliniek in Amersfoort. De rechtbank wees het verzoek van de verdediging om de tbs met één jaar te verlengen af, omdat er geen enkel uitzicht is op verlof.

De R. is ook verdachte geweest in het onderzoek naar de verdwijning in 1970 van de vermogende Haarlemse weduwe Tina Akersloot. Ook hier trok De R. in het huis van de verdwenen persoon. Hij heeft altijd ontkend iets met de verdwijning van Akersloot te maken te hebben.

Lees ook:

OM acht kans op herhaling nog steeds groot bij Paul de R, moordenaar van Baarns echtpaar Müller, ondanks hoge leeftijd en dementie; Verlenging tbs met twee jaar geëist