Premium

’Als het op is, is het op’. Boer Joep de Jong opent een winkeltje met producten van Blaricumse bodem.

Joep de Jong en zijn vriendin Judith Bijlsma in het nieuwe boerderijwinkeltje van zorgboerderij ’t Werckpaert.
© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Blaricum

’Laten we een beetje voorzichtig beginnen’, dacht Joep de Jong toen hij afgelopen zaterdag de deuren van zijn nieuwe boerderijwinkeltje in Blaricum opende. Dus geen openingsfeestje, maar slechts een berichtje op Facebook. Meer bleek ook niet nodig, de loop zat er direct in en het nieuws verspreidde zich snel: je kunt nu echt eten van Blaricumse bodem.

Het is inmiddels al weer bijna anderhalf jaar geleden dat in Blaricum het initiatief werd gelanceerd om ergens in het dorp een verkoopppunt in te richten waar de eigen boeren hun producten konden aanbieden. Eten van Blaricumse bodem zou een win-win -situatie zijn. Een steuntje in de rug voor de lokale agrariërs en winst voor het milieu, de biodiversiteit, de sociale cohesie en de gezondheid. Enthousiasme genoeg, maar sindsdien is het stil geworden. Tot afgelopen zaterdag, want toen was dat verkooppunt er opeens. Een bescheiden winkeltje gevuld met producten van Blaricumse bodem in een schuur op het terrein van zorgboerderij ’t Werckpaert.

Net binnen