Ajax heeft Franse spits Haller vrijwel binnen

AMSTERDAM

Ajax heeft de transfer van Sébastien Haller nagenoeg afgerond. De Fransman komt over van West Ham United en tekent snel een contract voor 4,5 jaar.

De 26-jarige Haller is al in Amsterdam, waar hij medisch is gekeurd. Ajax hoopt donderdagavond laat of vrijdagochtend vroeg de transfer van minimaal 20 miljoen euro definitief af te ronden. Ajax zal dan als beursgenoteerde club ook de exacte financiële details van de overgang geven.

Trainer Erik ten Hag hoopt dat Haller vrijdag vanaf 10.30 uur meetraint. Haller is zondag speelgerechtigd voor de topper tegen PSV als hij voor 12.00 uur is ingeschreven bij de KNVB.

Haller is een goede bekende van Ten Hag, die de spits zag opbloeien bij FC Utrecht. De centrumspits presteerde vervolgens zo goed bij Eintracht Frankfurt dat West Ham United anderhalf jaar geleden maar liefst 50 miljoen euro voor hem over had. Haller kreeg dit seizoen in 16 van de 17 duels in de Premier League speeltijd, maar mag toch vertrekken bij de club uit Londen.

Haller gaat mogelijk de recordboeken in. Daley Blind was tot nu toe de duurste aankoop ooit van Ajax en daarmee van alle eredivisieclubs, met een transfersom van 16 miljoen en bonussen die kunnen oplopen tot 21 miljoen euro. Als Antony succesvol is in Amsterdam, ontvangt São Paulo uiteindelijk ook 21 miljoen euro voor hem.

Ajax zocht afgelopen zomer vergeefs naar een centrumspits. De club scoorde er in de Eredivisie met 52 doelpunten in 14 duels lustig op los maar werd in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld, mede omdat het te moeizaam tot scoren kwam. Koploper Ajax voelt in de Eredivisie inmiddels de hete adem in de nek van PSV, dat tot één punt is genaderd. De club uit Amsterdam is er alles aan gelegen om zich dit seizoen met de landstitel weer rechtstreeks te plaatsen voor de lucratieve Champions League.

De kans bestaat dat Ajax de transfersom voor Haller over meerdere jaren mag spreiden. De club uit Amsterdam is hard geraakt door de coronacrisis en verliest dit seizoen alleen al zo'n 45 miljoen euro aan inkomsten uit recettes. Voor Traoré en Brobbey is de komst van Haller waarschijnlijk minder goed nieuws. Beide jonge aanvallers hebben er een geduchte concurrent bij als ze weer fit zijn. Ajax weet ook niet wat het aan Brobbey heeft, want de spits heeft zijn aflopende contract nog niet verlengd.

Haller is niet de eerste speler die bij Ajax met Ten Hag wordt herenigd. Quincy Promes, Zakaria Labyad en Sean Klaiber gingen hem voor.

Net binnen