Laat je niet gek maken door je werk

Cate Sevilla.
1/2

Leuk werk en fijne collega’s om je heen dragen bij aan je geluk. Maar lang niet iedereen kan zich zo gelukkig prijzen en loopt dan óf een burn-out op óf loopt op z’n minst gestresst en doodongelukkig rond. Dat hoeft niet.

Ervaringsdeskundige tot en met Cate Sevilla schreef een heerlijk boek dat de moed geeft om in opstand te komen. ’Laat je niet gek maken door je werk’ leest eerder als een soepele roman dan het zoveelste zelfhulpboek.

Haar maken ze in elk geval niet meer gek. Hoge pieke en diepe dalen, de in Londen wonende journaliste heeft het zelf jarenlang meegemaakt toen ze werkte bij grote tech- en mediabedrijven als Google, Microsoft en Buzzfeed en bij kleine start-ups, zelfs nog een poos aan de andere kant van de tafel als directeur, schrijft ze.

,,Ik heb zelf heel wat uren van mijn werkende leven doorgebracht met een bonzend hart, zwetende handen en een onrustige woede die door mijn lijf raasde. Ik heb heel wat vergaderingen uitgezeten met een vriendelijke glimlach op mijn gezicht terwijl onder de tafel mijn nagels in mijn handen sneden en een stem in mijn hoofd schreeuwde ’Oh My God Fuck Offffff’. Ik fantaseerde dat ik mezelf als Lara Croft met een salto uit het raam van de vergaderruimte lanceerde en veilig landde naast mijn Triumph om met een middelvinger naar mijn baas de ondergaande zon tegemoet te rijden en nooit meer terug te keren. Ik heb door de gangen van kantoorgebouwen gedwaald, hulpeloos starend naar de kleurloze vloerbedekking, overmand door stress en eenzaamheid. Ik heb zo vaak op toiletten zitten janken, dat er een speciale wandeltour aan zou kunnen worden gewijd.”

Dat dus. Daarnaast heeft Cate Sevilla veel mensen laten vertellen over hún ongelukkig makende werk. Verhalen over stress, miskenning, afgunst, chefs die het op je gemunt hebben, typische vrouwendingen als zelftwijfel, ontslag en ander leed waar mensen niet gauw mee te koop lopen, maar die wel verteld moeten worden om samen met Sevilla’s adviezen hoop te bieden.

Hoop dat het beter kan worden, als je maar voor jezelf weet op te komen. En dat leert ze je wel op een fantastische manier. Haar boek leest alsof je beste vriendin je bij een kop thee (of beter iets sterkers als een gin-tonic) aan de hand van eigen ervaringen smeuïg uitlegt wat al die eikels op je werk mankeren. Maar vooral goed uitlegt hoe je daar het beste mee om kunt gaan omdat ze het zelf allemaal ook heeft meegemaakt. Ze leert je hoe je de nachtmerrie die al je energie opslorpt stopt, zonder het alleen maar erger te maken.

’Laat je niet gek maken door je werk’, Cate Sevilla, uitgeverij Unieboek/Het Spectrum, 324 blz, 17,99 euro, ISBN 9789000372508