Premium

Terug van weggeweest: patrijzen in de Eempolder. Ralf van Soest spotte ze: ’Echt heel bijzonder! Een haan en twee hennen, dus er kunnen eieren komen’

Vanuit hun dekking houden ze alles in de gaten.
© foto caspar huurdeman
Baarn

Nieuw hoogtepuntje voor vogelminnend Eemland: er zijn voor het eerst sinds jaren weer patrijzen gesignaleerd. Weidevogelvrijwilliger en jager Ralf van Soest spotte ze, ergens in de polder tussen Baarn en Hoogland. ,,Het zijn er drie. Niet veel nee, ik had liever een hele vlucht van een stuk of twintig gezien. Maar gelukkig wel een haan en twee hennen. Dus er kunnen eieren komen.”

De drie patrijzen wandelen ergens in de weilanden tussen Baarn en Hoogland, en waar precies laten we lekker in het midden. ,,Ze hebben rust nodig”, vertelt Ralf van Soest, die zich heilig heeft voorgenomen het scharrelende drietal goed in de gaten te houden. ,,Ik zag van de week al een paar vogelaars die duidelijk op zoek naar iets waren. Het spreekt zich al rond dus. Ze stonden er vrij dicht bij, maar ze hebben ze niet gezien. Die patrijzen kunnen zich goed verstoppen. Ze kleuren perfect weg tegen het gras, en als ze mensen zien dan drukken ze zich plat tegen de grond."