Tenzin woont boven ’t kroegie in Hoorn: ’De ligging is echt te gek’

© Foto Marcel Rob
Hoorn

Als je werkt in het café eronder en je zoekt woonruimte, dan is een appartement boven hetzelfde etablissement natuurlijk dé uitkomst. Ook voor de kroegbaas zelf, want als er dan eens iets was, kon Tenzin kijken wat er loos was.

Als je werkt in het café eronder en je zoekt woonruimte, dan is een appartement boven hetzelfde etablissement natuurlijk dé uitkomst. Ook voor de kroegbaas zelf, want als er dan eens iets was, kon Tenzin kijken wat er loos was.

Inmiddels werkt hij niet meer bij ’t Kroegie aan het Hoornse Kerkplein, maar wonen doet hij er nu ruim drie jaar. Samen met een huisgenoot die de slaapkamer onder het dak beslaapt. Tenzin heeft een eigen slaapkamer en verder delen ze keuken, woonkamer, badkamer en dakterras op totaal 58 vierkante meter. Met eigen opgang aan de Warmoesstraat.

„De ligging is echt te gek. Hartje stad, een nieuw ingericht Kerkplein en alle vrijheid. Omdat het vrijstaand is, kunnen er geen buren naar binnen kijken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Zelf kijkt Tenzin juist heel graag naar buiten. Zittend in de vensterbank met koffie of zijn gitaar, kijkt hij als een soort god over het hele plein. „Niemand kijkt naar boven. Ik zie mensen lopen, praten, fietsen. Een levend schilderij. In de zomer kijk ik uit op het terras hier beneden en hoor ik het geroezemoes. Ik kan er hele verhalen bij verzinnen. Dat mis ik wel.”

Het pand is oud, maar veel weet Tenzin niet van de geschiedenis: „Wel dat het voorheen twee gescheiden ruimtes waren. In de ene was een schoenmaker gevestigd.”

’t Kroegie mag zichzelf in elk geval één van de oudste cafés van Hoorn noemen. Het appartement heeft enkele jaren geleden nieuwe vloeren gekregen en opgefrist schilderwerk. „Ik ben een echte Horinees en alles wat en iedereen die ik nodig heb in mijn leven, vind ik hier.” Nu is het stil onder hem, maar wat als de kroeg weer opengaat? „Ik ben eraan gewend. Door de week is het goed te doen met de muziek en de geluiden. Als in het weekend de boel op volle toeren staat, dan trilt alles mee. Maar als ik slaap dan slaap ik en anders is het op te lossen door zelf een biertje te gaan halen beneden.”

Met de herinrichting van het plein zat er ook geen uitslapen in het afgelopen jaar: „Elke dag om zeven uur ’s ochtends begonnen ze. Maar nu is het nagenoeg klaar en ik vind het heel mooi. Net een Frans dorpsplein, vooral met de mooie verlichting. Dit geeft echt een nostalgisch gevoel.” Alleen over de fontein is hij minder enthousiast: „Ik had er een heel ander beeld bij, meer naar Italiaans idee. Maar dit is zo’n pisstraaltje. Wel lachen dat het drie steeds veranderende standen heeft en mensen dit niet weten. Lopen ze erlangs en gaat het water ineens sproeien. Zie ik ze vanuit mijn raam opzij springen.”

Op het dakterras van drie bij vier meter staan mooie steigerhouten banken, handig gemaakt van pallets. „Deze buitenplek maakt het huis een stuk groter. We zitten hier heel privé en je hoort de geluiden van het plein niet. Een fijne plek in de zomer om te chillen en te barbecueën!”

Wil jij ook laten zien hoe je woont? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Net binnen