Rutte en De Jonge op Baarns terras De Generaal; ’Niet bijtend’ statement van horecabaas; ’Rutte heb ik meermalen in de zaak gehad’

Ruud Bouwman en zijn werknemer serveren de demissionaire bewindslieden in popvorm.
© Foto Caspar Huurdeman
Baarn

,,Leuke grap hè. Ze komen lekker ouderwets weer een terrasje pikken”, schertst restauranthouder Ruud Bouwman van De Generaal in Baarn over het onverwachte bezoek van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Twee poppenhoofden van de demissionaire bewindslieden, verantwoordelijk voor het coronasluiting, zitten maandagmiddag aan een bord carpaccio. Dit statement is ’niet bijtend’ bedoeld, zegt hij over zijn terrasprotest.

Dinsdag gaan op veel plaatsen de stoeltjes en tafeltjes naar buiten, maar zullen de uitbaters niets serveren. ,,Ik heb een dubbel gevoel, omdat ik het liefst nu open ga, maar ik weet dat het niet kan. We moeten de sfeer goed houden.”

Bouwman heeft de demissionair premier in de voorbij jaren meermalen in zijn zaak gehad. ,,Dat was in de tijd dat we een Baarnse minister - Edith Schippers voor volksgezondheid - in het kabinet hadden. Rutte heeft hier ook vrienden wonen”, aldus Bouwman. Hij toont als bewijs een foto van vier jaar geleden, waarop Rutte in onbekend gezelschap lekker zit te smikkelen.