Premium

Ventilatie op scholen nauwelijks aangepakt omdat subsidieregeling niet werkt: ’Met veel pijn en moeite kon er één school aangepakt worden’

Zonder ventilatiesysteem moeten de ramen open.
© Archieffoto/ANP
Amsterdam

De subsidieregeling waarmee scholen hun ventilatie kunnen verbeteren, werkt niet. Veel schoolbesturen nemen daarom niet eens de moeite om aanspraak te maken op de miljoenen euro’s die het Rijk beschikbaar heeft gesteld om te zorgen voor frisse lucht.

Frisse lucht op scholen was al een probleem voor corona maar is nu vanwege de pandemie alleen maar nijpender geworden. De PO-raad (basisscholen) trekt aan de bel over de ventilatieperikelen op scholen omdat in de praktijk scholen niet uit de voeten blijken te kunnen met de subsidieregeling. En schone lucht en ventilatie is van belang omdat jongeren in hun schoolcarrière zo’n 7500 uur in een schoolgebouw doorbrengen. In totaal trekt minister Slob de komende drie jaar 360 miljoen euro uit voor basis- en middelbare scholen. Dat geld is bedoeld om maximaal dertig procent te vergoeden van aanvragen. De overige zeventig procent van de kosten moeten schoolbesturen en gemeenten zelf ophoesten. En daar gaat het mis. ,,Veel gemeenten hebben door corona al een tekort binnen het gemeentefonds en schoolbesturen hebben al jaren te maken met een te krappe bekostiging van schoolgebouwen’’, zegt Claudia Verhoeven van de PO-raad. Daarnaast leidt het inbouwen van een ventilatiesysteem tot hogere exploitatiekosten, zoals onderhoud en schoonmaak, waar geen vergoeding tegenover staat, aldus de PO-raad. Uit een rapport van McKinsey bleek onlangs dat scholen 35 procent meer uitgeven dan ze vergoed krijgen.

Net binnen