Biden haalt hard uit naar staten die mondkapjesplicht afschaffen

Het besluit van de staten Texas en Mississippi om de mondkapjesplicht te laten vallen kan rekenen op harde kritiek van president Joe Biden. "Het laatste dat we nodig hebben is Neanderthal-denken", zei hij in het Witte Huis tegen journalisten. Mondkapjes doen er nog steeds toe, is zijn boodschap aan de zuidelijke staten.

Amerikaanse staten kunnen een groot deel van hun gezondheidsbeleid zelf bepalen. Meerdere staten versoepelen hun lockdownmaatregelen, maar Texas gaat het verst. Die staat met 29 miljoen inwoners beëindigt alle coronamaatregelen waaronder de mondkapjesplicht, liet gouverneur Greg Abbott dinsdag weten. Hij erkende dat het virus niet is verslagen, maar wees op de miljoenen Texanen die al zijn gevaccineerd, de voorraad beschermingsmiddelen en de vele testmogelijkheden.

Ongeveer een op de zes Amerikanen heeft inmiddels minstens één dosis van een coronavaccin toegediend gekregen, maar er raken nog altijd mensen besmet. Het dodental door het virus neemt ook nog altijd toe, het zijn er inmiddels meer dan 518.000.

Volgens Biden zijn er genoeg vaccins ingekocht om alle volwassen Amerikanen eind mei te kunnen vaccineren. Hij neemt de bestrijding van het coronavirus aanzienlijk serieuzer dan zijn voorganger Trump.

Net binnen