Actievoerders Extinction Rebellion opgepakt in Den Haag

Alle actievoerders van Extinction Rebellion die niet zijn weggegaan bij het Binnenhof in Den Haag toen de politie ze verzocht te vertrekken, zijn aangehouden. Dat heeft de politie ter plaatse omgeroepen. Het gaat om een groep van een kleine honderd demonstranten.

Vooralsnog verloopt alles wel rustig. De politie is massaal op de been. Tientallen agenten en enkele stadsbussen staan klaar om de actievoerders aan te houden en weg te voeren.

De burgemeester heeft de demonstratie verboden, riep de politie eerder om. Demonstranten kregen de keuze of weg te gaan of te worden aangehouden. Volgens een politiewoordvoerder is de actievoerders zeven keer verteld dat ze moesten vertrekken, "ook in verschillende talen, voor mochten er mensen bij zijn die geen Nederlands spreken". Degenen die nu worden aangehouden hebben daar geen gehoor aan gegeven.

Zingen

Op de mededeling van de politie dat ze moesten vertrekken, reageerden de actievoerders door harder te gaan zingen. Ze gaven eerder op de dag al aan pas weg te gaan als ze zouden worden gearresteerd.

Circa honderd demonstranten van de actiegroep Extinction Rebellion verzamelden zich vrijdag vlak bij het Binnenhof. De actievoerders probeerden eerst het Binnenhof op te komen, maar de politie heeft dat voorkomen. Vervolgens blokkeerden ze de Korte Vijverberg, een weg die leidt naar het Binnenhof. De poort naar het Binnenhof is afgesloten door de politie.

Uitstoot naar nul

Extinction Rebellion voert actie onder het motto ‘Geen gelul, nu naar nul’. De groep wil dat het nieuwe kabinet het verlies aan biodiversiteit stopt en de uitstoot van broeikasgassen terugbrengt tot "netto nul" in 2025. "Politici moeten afzien van de focus op politieke haalbaarheid en economische groei, en zich richten op het beleid dat noodzakelijk is om de planeet te behouden voor planten, dieren en mensen", aldus de groep.

Zeven actievoerders die het Binnenhof wilden bestormen maar werden tegengehouden, werden een tijdlang afgezonderd van de rest. Een aantal van hen werd naar het politiebureau gebracht.

Lenterebellie

De sfeer was verder goed. Verschillende actievoerders gingen zitten en maakten zich aan voorwerpen als lantaarnpalen vast. Er werden leuzen geroepen en flashmobs gedaan op het nummer Toxic van Britney Spears. Ook was er een "voetbalwedstrijd" met als politici verklede rebellen, die hun "doelen" steeds missen.

De actie maakt deel uit van de "lenterebellie" van Extinction Rebellion, waarmee de groep van eind februari tot in april door het hele land actievoert voor een beter klimaat, en vormt de aftrap van de "Aardeparade", die onder meer Utrecht (10 april), Amsterdam (11 april), Rotterdam (13 april), Nijmegen (14 april) en Den Haag (16 april) aandoet. In iedere stad vinden demonstraties plaats met theater, muziek en andere creatieve activiteiten. Net als vorige acties zijn ook deze coronaproof, belooft de actiegroep; rebellen dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand.