Avocado: godenspijs of ’bloeddiamant’

Avocado.
© Getty Images/iStockphoto

Op culinaire sites en fora zijn behoorlijk wat discussies gaande over avocado’s. Healthfoodies prijzen het nog steeds regelmatig aan als de nieuwe godenspijs die vol gezonde vetten zit.

Tegenstanders van het steeds grotere verbruik van avocado’s wijzen op de intensieve teelt die tot een enorm waterverbruik leidt in warme, vaak droge landen. Ook schieten de prijzen van avocado’s door hun populariteit zo ver omhoog dat er berichten zijn van Mexicaanse drugskartels die de lucratieve export in handen proberen te krijgen.

Dat leidt tot moorden, afpersingen en slechte behandeling van werknemers op plantages. De Ierse sterrenchef JP McMahon zei eens: ’Avocado’s zijn net bloeddiamanten, maar dan uit Mexico’.

Dat is op zich natuurlijk al iets om over na te denken, maar wat klopt er eigenlijk van de stelling dat een avocado ontzettend goed voor je is? Daarop weet Lolkje de Vries van het Voedingscentrum het antwoord.

„Avocado’s zijn populairder dan ooit. Er zitten in een avocado veel onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je lichaam. Bovendien verlagen ze het LDL-cholesterolgehalte”, zegt Lolkje de Vries. „Maar er zitten ook veel calorieën in, per avocado ongeveer 360. Dus het is beter om er eentje tijdens het ontbijt of de lunch te delen met huisgenoten of een deel te bewaren tot een andere keer.”

b897545e-a28b-11eb-b9a0-02d2fb1aa1d7.pdf

Net binnen