Wereldpremière ’Thin Air’ van Componist des Vaderlands

Calliope Tsoupaki.
© Foto Ella Tilgenkamp

De Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki, laat letterlijk van zich horen. Op zondag 25 april speelt Residentie Orkest Den Haag in het Amsterdamse Concertgebouw de wereldpremière van de orkestversie van Calliope Tsoupaki’s ’Thin Air’.

Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Nicholas Collon. Op het programma staan verder twee werken van Schumann: de Vierde Symfonie, op.120 en het Celloconcert, op. 129 met solist Julian Steckel. De gratis livestream is te beluisteren via nporadio4.nl/live.

’Thin Air’ is een ode van Calliope Tsoupaki aan mededogen en solidariteit in deze moeilijke (corona)tijden. De Componist des Vaderlands schreef dit bijzondere stuk voor elk instrument en elke stem. Een orkestversie werd nog niet eerder uitgevoerd; de uitvoering door het Residentie Orkest is dus de wereldpremière.

Calliope Tsoupaki werd op 25 november 2018 geïnstalleerd als Componist des Vaderlands, boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek. Als componist staat ze middenin de samenleving en wil ze ’de muziek van nu’ onder de aandacht brengen en het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek. Daarom laat ze het publiek via sociale media en de website van Componist des Vaderlands ook meekijken als ze een nieuw stuk componeert. Tsoupaki: ,,Componisten werken niet in zichzelf gekeerd in een achterkamertje. We zijn mensen van vlees en bloed. We hebben een ambacht dat al eeuwen bestaat en zal blijven bestaan.”

Tsoupaki componeerde Thin Air voor Festivals for Compassion, een initiatief van festival Wonderfeel. Inmiddels is het al meer dan 45 keer internationaal uitgevoerd. Het stuk reist van festival naar festival – onder meer Edinburgh International Festival, Helsinki Festival, Istanbul Music Festival, Klarafestival en Holland Festival – als een ware compassie-estafette. Muziekuitgeverij Donemus stelt de bladmuziek van de orkestversie van Thin Air nu gratis ter beschikking. Andere orkesten worden uitgenodigd deze versie in navolging van het Residentie Orkest uit te voeren

Net binnen