Groot feest in het Naardermeer: voor het eerst sinds mensenheugenis is er een jonge otter geboren!

Een otter, maar niet die in het Naardermeer.
© foto natuurmonnumenten/johann prescher
Naarden

Groot feest in het Naardermeer! Voor het eerst sinds mensenheugenis is in het oudste natuurgebied van Nederland weer een jong ottertje geboren. Otterkenner Michael Baars heeft het ottertje weliswaar nog niet gezien, maar wel gehoord. En dat hoge piepgeluid was onmiskenbaar van een jong ottertje. Dit heeft Natuurmonumenten donderdagochtend bekend gemaakt.

Tijdens het onderzoeken van ottersporen en -poep hoorde Michael Baars, regio-coördinator otter- en beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging, ineens een hoog piepend geluid. ,,Ik herkende het geluid direct, maar twijfelde toch even omdat het wel héél bijzonder zou zijn.”

Het jonge ottertje is nog niet op de foto gezet, maar experts van de Zoogdiervereniging en Alterra hebben inmiddels bevestigd dat het echt om een otterjong gaat. Baars heeft het jong niet gezien, maar hoorde vlakbij ook een volwassen otter reageren op het jonge dier. Normaal gesproken krijgen otters twee tot drie jongen, de kans bestaat dus dat het om meer jongen gaat. Otters zijn uiterst schuwe dieren en leven vooral ’s nachts.

Kers op de taart

Ook boswachter Anne Slump is enthousiast: ,,Dit is echt fantastisch. Dat de otter sinds 2017 weer terug is in het Naardermeer was al geweldig, maar de geboorte van jongen geeft echt aan dat de otters zich hier thuis voelen en een plaats verdienen in deze provincie. Ik had al stille hoop op een jonge otter in het Naardermeer. Als dat dan ook echt gebeurt is dat super gaaf en goed nieuws voor de natuur!”

De jonge otter is voor Natuurmonumenten de kers op de taart voor het Naardermeer. De otter staat namelijk bovenaan de voedselketen. Dat het jonge gezinnetje hier zit betekent dat de waterkwaliteit goed is, er veel vis zit en dat er voldoende rust en ruimte is voor deze kwetsbare dieren.

Aanrijding

De otter was uitgestorven in Nederland, maar is weer opnieuw geïntroduceerd. De otter lijkt zich inmiddels goed te handhaven. Grootste probleem voor het dier is het verkeer. Ongeveer een derde van de Nederlandse otters komt om bij een aanrijding.