Premium

Het tweehonderd kilo zware kruis tuimelt in de wind. Valt het goudhaantje niet naast de kerk in Vreeland te pletter? [video]

Vier sluitringen houden het 200 kilo zware kruis op z’n plaats.
© Margot Brakel
Vreeland

De wind rukt aan de steiger rondom de kerktoren, hoog erboven slingert een ijzeren kruis in de touwen. Gouden sierbollen op het kruis weerkaatsen zonnestralen die tussen de regenwolken boven Vreeland priemen. Bovenop reflecteert een letterlijk goudhaantje door zijn gedraai het licht alle kanten op. Toeschouwers beneden houden hun hart vast, of de torenhaan niet van het tweehonderd kilo wegende torenkruis af zal tuimelen.

Want zij zagen hoe kort tevoren, voor de lange arm van de telekraan het torenkruis naar boven tilde, het haantje er los op werd gezet door de koster, die de voor deze klus toepasselijke naam Bert de Haan draagt. Met witte handschoenen aan schoof hij de haan op het topje van het kruis, dat dik met smeer was ingevet en waarop een klein kogeltje balanceerde dat de haan soepel moest laten wentelen in de wind. Nadat als finishing touch de laatste stukjes bladgoud op alle vergulde delen werden geplakt, kon de hijsklus beginnen.