’T Gooische Bad vervangt pompen na chloorlek. Hilversums zwembad mag zaterdag deuren weer openen

De brandweer rukte met veel materieel uit.
© Eddie de Paepe
Hilversum

Zwembad ’T Gooische Bad in Hilversum neemt maatregelen om herhaling van de chloorlekkage van donderdag te voorkomen. Zo worden onder meer doseerpompen vervangen. Het therapeutisch banenzwemmen en de zwemlessen worden zaterdag weer hervat, meldt eigenaar Shiva de Winter.

De Winter ontdekte donderdagochtend om half zes de lekkage in de machinekamer van het zwembad aan de Franciscusweg. Omdat er een geluid uit de machinekamer kwam dat aangaf dat er een pomp op hol geslagen was, ging hij naar de technische ruimte. Daar hing een penetrante chloorlucht. De ontluchtingsslang van de natriumhypochloriet-toevoer bleek losgeschoten te zijn, en het pompsysteem had de hele inhoud van de chloorcontainer van 60 à 70 liter naast de veiligheidsopvangcontainer op de grond gepompt.

De Winter belde 112, waarna de brandweer smel ter plekke was. Omdat de ondernemer een tijdje in de chloorlucht had gestaan is hij met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd maar - zo meldt hij - na een uur weer ontslagen. ,,Na inspectie door de brandweer is de plas hypochlorietoplossing met absorptiekorrels behandeld. Daarna heeft de firma Ecoloss alles opgeruimd en het sein op veilig gezet.”

Chloorgas

,,De kwaliteit van het zwembadwater wordt gereguleerd met twee pompen, die zwavelzuur respectievelijk hypochloriet doseren”, licht De Winter de techniek toe. Het systeem heeft terugkoppeling op de pH - voor het zwavelzuur - en op het gehalte vrij chloor - voor het hypochloriet. Bij het morsen van hypochloriet ontleedt dit aan de lucht en wordt chloorgas gevormd, dit is een gevaarlijke stof die nu vrijgekomen is.”

Technici van de firma’s Lotec (zwembadbouwer) en Zwembaden met Stijl (verantwoordelijk voor het onderhoud) hebben inmiddels de situatie bij ’T Gooische Bad bekeken om herhaling te voorkomen. ,,Het is niet duidelijk hoe de ontluchtingsslang heeft kunnen losschieten, aldus De Winter.

Zuigerpompen

,,Het zwembad heeft twee zuigerpompen die zuur en chloor doseren. Als ze lucht aanzuigen moeten de pompen ontlucht worden, dat gebeurt vaak handmatig. Het verwerken van ontluchting is een nadeel van deze zuigerpompen. Daarom is besloten om onmiddellijk de zuigerpompen te vervangen door slangenpompen. Deze zijn inmiddels geïnstalleerd.”

Volgens de technici van Lotec en Zwembaden met Stijl is het veiligheidstechnisch geen probleem om het bad zaterdag weer te openen, meldt de ondernemer. ,,De gemeente Hilversum heeft daar groen licht voor gegeven.”

Lees ook: Grote chloorlekkage bij zwembad ’T Gooische Bad in Hilversum onder controle; omgeving afgezet