Op zoek naar je Hilversumse voorouders: ruim 58.000 gezinskaarten uit periode 1920-1939 online te bekijken

De gezinskaart met daarop de latere minister-president Joop den Uyl (1919-1987).
© SAGV
Hilversum

Voortaan kan iedereen thuis op zoek naar zijn of haar Hilversumse voorouders. Op de website van het Streekarchief zijn ruim 58.000 gezinskaarten van de gemeente digitaal doorzoekbaar gemaakt. Alle mensen die tussen 1920 en 1939 in Hilversum woonden zijn terug te vinden.

De gezinskaarten zijn onderdeel van het bevolkingsregister. Iedere inwoner van Hilversum werd bij de geboorte in óf bij verhuizing naar Hilversum ingeschreven in dit register. In de periode 1920-1939 werd dit op gezinskaarten bijgehouden. Ieder gezin kreeg een eigen papieren kaart op naam van de ’hoofdbewoner’. Op deze kaart staat per gezinslid onder meer de voor- en achternaam, geboortedatum, woonadres, beroep, relatie tot de hoofdbewoner en de datum van inschrijving in de gemeente.

Waardevolle bron

De gezinskaarten vormen een waardevolle bron van informatie en worden veel gebruikt bij stamboomonderzoek, licht het Streekarchief toe. De kaarten geven een goed beeld van de situatie waarin men leefde. Ook in het geval van bijvoorbeeld Joop den Uyl (1919-1987). Den Uyl is geboren als Johannes Marten den Uijl. Hij groeide op in Hilversum. Zijn vader Johannes den Uijl was winkelier in mandenwerk en woonde met zijn gezin op Leeuwenstraat 68. Op 29 maart 1934 verhuisde het gezin naar Frans Halslaan 64.

Privacy

Om de privacy te garanderen van de mensen die staan ingeschreven en mogelijk nog leven, zijn de gezinskaarten alleen toegankelijk op de naam van de hoofdbewoner. Dit betekent niet dat er niet gezocht kan worden naar naar partners, kinderen of andere inwonenden. Ze staan natuurlijk wel op de kaart. Wanneer de hoofdbewoner minder dan 100 jaar geleden is geboren, wordt de kaart niet getoond. Daarnaast is op iedere kaart de kolom geloofsovertuiging afgeplakt. Op deze manier kan het archief de kaarten toch digitaal aanbieden.