’The Champ’ Pieter de Jongh, bekend van viral interview in steenkolenengels, laat licht schijnen op Nederlands elftal en het EK [video]

Screenshot uit video. Scroll naar beneden voor hele video.

Nederland heeft zeventien miljoen bondscoaches en één daarvan bevindt zich momenteel in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Pieter de Jongh, ook wel bekend als ’The Champ’, laat op verzoek zijn licht schijnen op het Nederlands Elftal, de tactische keuzes van Frank de Boer, de voetbalbeleving in Afrika en Oost-Europa, zijn EK-hit en de eerste tegenstander van Oranje (zondagavond om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam), Oekraïne.

Een filmpje van een bijzonder interview met de Nederlandse voetbalcoach in Afrika ging half maart viral. Daarin stond De Jongh in steenkolenengels de Zimbabwaanse pers te woord. „First half, two-zero. Was zelfs possible een hijgere score.” En: „This is the first cup for Platinum en d’r komme d’r nog more.”

(Tekst loopt door onder de video)

Het zijn enkele hoogtepunten uit het interview na afloop van de winst van de Challenge Cup, waarin De Jongh (50), die in Afrika met voornaam Hendrik door het leven gaat, een lokale verslaggever ook nog aanspreekt op zijn taalgebruik: „I heard niet what you say. Dus I can no answer give, if you not clear English speak.”

Het filmpje werd vele malen gedeeld via sociale media en haalt sindsdien geregeld de uitzending van Veronica Inside, waarin er door Johan Derksen, René van der Gijp, Wilfred Genee en andere tafelgasten steevast smakelijk om gelachen wordt.

(Tekst loopt door onder de video)

Pieter de Jongh is oud-trainer van onder meer Zuidvogels uit Huizen en KFC uit Koog aan de Zaan en werkte later in landen als Moldavië, Hongarije, Mongolië, Rwanda, Kenia en Swaziland.

Net binnen