Doden en vermisten na aardverschuiving door hevige regen in Japan

ANP Producties | Bron: ANP

In de Japanse regio Shizuoka, op zo'n 90 kilometer van Tokio, heeft een aardverschuiving met modderstroom na dagen van hevige regenval zaterdag een onbekend aantal huizen verzwolgen en verwoest. Volgens plaatselijke bronnen zijn zeker 2 doden gevallen zijn een kleine 20 mensen vermist.

De doden werden gevonden in de haven van de stad Atami. Da autoriteiten denken dat de lichamen zijn meegevoerd met de modderstroom.

Televisiebeelden toonden de stroom die sommige gebouwen wegvaagde en andere begroef in Atami. Ook te zien is hoe mensen en hulpdiensten wegrenden toen de modderstroom over een heuvelweg naar beneden kwam.

Regenseizoen

"De toestand van 19 mensen is onbekend", vertelde een ambtenaar van de prefectuur Shizuoka, belast met rampenbestrijding na de aardverschuiving. De lokale overheid heeft militaire hulp gevraagd voor een reddingsmissie. Verschillende huizen zijn weggevaagd en 200 huizen in het gebied zonder stroom kwamen te zitten, voegde hij eraan toe.

Het grootste deel van Japan bevindt zich momenteel in het regenseizoen, dat vaak overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt en waardoor mensen moeten vluchten uit hun huizen.

Gestaakt verkeer

In de 48 uur tot middernacht zaterdag viel in Atami 313 millimeter regen. Dat is veel meer dan het maandelijkse gemiddelde van 242,5 millimeter in heel juli, aldus de Japanse publieke omroep NHK.

De supersnelle Shinkansen-treindienst tussen Tokyo en Osaka werd tijdelijk gestaakt als gevolg van de hevige regen, terwijl andere lokale treinen in de getroffen gebieden ook werden stilgelegd, volgens de websites van de spoorwegmaatschappijen.

Net binnen