De coronapandemie kent winnaars en verliezers, de overheid mag haar spierballen laten zien | commentaar

Wil een onderneming in de digitale wereld overleven, dan moet die diensten bij techreuzen afnemen.

Wil een onderneming in de digitale wereld overleven, dan moet die diensten bij techreuzen afnemen.© Foto Pixabay

Roy Hazenoot

De coronapandemie kent winnaars en verliezers. Harde maatregelen zijn nodig om uitwassen tegen te gaan.

Wie zijn de verliezers? Kinderen en jongvolwassenen, want die krijgen al bijna anderhalf jaar onderwijs met een beperking. Ondernemers in de horeca en toeristenindustrie, want die sectoren zijn grotendeels platgelegd. En uiteraard zijn doden, nabestaanden en langdurig covidzieken om duidelijke redenen slachtoffer van de situatie.

Winnaars zijn er ook. Vaak heeft dat met geld te maken. Zo zijn er gluiperige ondernemers die tijdens de crisissituatie miljoenen binnenharkten door de samenleving een oor aan te naaien, de zogeheten ’Sywerts’ van deze wereld. Niet geheel verrassend zijn vaccinmakers ook winnaars te noemen. Negen slimmerds die het belangrijke goedje aan de man brengen zijn zelfs miljardair geworden.

De derde groep die het benoemen waard is, ligt misschien minder voor de hand, is op het eerste gezicht minder boosmakend dan de eerste twee, maar heeft de potentie een grote bedreiging voor de wereld te worden: de Amerikaanse techreuzen. Apple, Microsoft en Alphabet (moederbedrijf Google) verdienden de afgelopen drie maanden een recordbedrag van 57 miljard dollar.

De pandemie maakt de techbedrijven ongekend machtig. Geen enkel bedrijf of individu kan om deze giganten heen. Het zijn de ziekmakers van het kapitalistisch systeem. Ze kunnen doen en laten wat ze willen, want wil een onderneming in de digitale wereld overleven, dan moet die diensten bij hen afnemen. Monopolie in optima forma. Of zoals een marktkenner deze week de situatie treffend verwoordde: „Je wint als het goed gaat, je wint als het slecht gaat. Je wint altijd.”

Deze monopolisten moeten worden afgebroken, zoals de Amerikaanse overheid een eeuw geleden het megabedrijf Standard Oil (van de familie Rockefeller) in 34 bedrijven opknipte. Juristen en wetgevers in Europa en met name de Verenigde Staten zijn voorzichtig aan het warmdraaien. Senatoren aan de overkant van de Atlantische plas bespreken openlijk het gevaar van de Big Tech en hier op continentaal Europa wordt zo nu en dan een flinke boete uitgedeeld. Het is te weinig om de wereld te verbeteren, maar het is een begin, zij het een voorzichtig. We moeten tegen elke ziekmaker vechten, dodelijke virussen of belachelijk grote bedrijven, maakt niet uit. De overheid mag haar spierballen laten zien.

Net binnen