Harrie Lavreysen is al jaren de snelste olympiër op aarde. Keirinkampioen Elis Ligtlee denkt dat de baanwielrenner in Tokio goed is voor twee medailles

Harrie Lavreysen viert de wereldtitel keirin in 2019.

Harrie Lavreysen viert de wereldtitel keirin in 2019.© Foto ANP/Koen van Weel

Kees van Dalsem
Amsterdam

Voor olympisch kampioen Elis Ligtlee zijn het aparte Spelen. Vijf jaar geleden pakte ze nog goud in Rio op de keirin, maar nu is ze er niet bij in Tokio. Ze probeert echter zoveel mogelijk te volgen van het toernooi: dat moet ook wel, de komende week zit de oud-baanwielrenster vrijwel elke dag in de studio van de NOS om de prestaties van de Nederlandse sporters te duiden. „Ik ga voor vijf medailles voor Oranje bij het baanwielrennen, met twee voor Harrie Lavreysen.”

De oud-BMX’er is de absolute kopman van de Nederlandse ploeg: Lavreysen is al jaren de snelste olympiër op de aarde - hij werd al zes keer wereldkampioen - en doet mee aan drie disciplines, de teamsprint, individuele sprint en de keirin. „Helemaal op de teamsprint is Nederland de laatste jaren oppermachtig. Maar ik vind het ook wel spannend, want door corona zijn er het afgelopen jaar weinig wedstrijden geweest: het is onduidelijk waar Nederland staat ten opzichte van de concurrentie. Wat doen bijvoorbeeld de Britten en hoe staan de Nieuw-Zeelanders ervoor?”

Het doet Ligtlee wel deugd dat drie van de vier leden van de teamsprint eigenlijk uit het BMX-en komen. Ligtlee was zelf een wereldtopper op het kleine fietsje, toen ze na verschillende valpartijen besloot de overstap te maken naar het meer veilige larikshout. „Zowel Harrie als Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg zijn begonnen op de BMX, dat vind ik wel leuk. Ik heb niet heel veel toernooien met Harrie gereden, hij deed vijf jaar geleden nog niet mee aan de Olympische Spelen, maar ik ken hem wel al lang, omdat hij vaak (BMX-)wedstrijden tegen mijn broertje Sam reed.”

Dat Nederland zo goed is, komt ook doordat de baansport in Nederland veel sprinttoppers kent, denkt Ligtlee. „De selectie bestaat uit zeven mannen, die zo goed zijn, dat ze misschien wel nummer een en twee op de teamsprint kunnen worden.”

De Gelderse wil het succes van de gehele baanploeg echter niet te rooskleurig voorspellen. „Uit eigen ervaring weet ik dat er op de wielerbaan nog van alles kan gebeuren.”

In actie: Harrie Lavreysen, baanwielrennen teamsprint, dinsdag vanaf 08.58 uur Nederlandse tijd (finale: 10.44 uur).

Net binnen