Pfizer zegt zelf ’maatschappelijk verantwoord’ te ondernemen. Waarom verhoogt het dan de prijs van zijn coronavaccin? | commentaar

Jan ’t Hart

Een opzienbarend bericht dit weekend van de Britse zakenkrant Financial Times. De farmaceutische fabrikanten Pfizer en Moderna verhogen de prijzen van hun vaccins. Concurrenten AstraZeneca en Janssen blijken niet te werken als gehoopt en hebben moeite hun vaccins te slijten. En dat maakt van Pfizer en Moderna bijna-monopolisten en dan weet je wat er gebeurt: de prijzen schieten de lucht in.

Het wrange is niet alleen dat de farmaceutische reuzen nóg meer geld verdienen over de rug van alle overheden die nog altijd in de ban zijn van de pandemie. Pfizer stelde zijn omzetverwachting vorig week naar boven bij tot ruim 28 miljard euro. Met potentieel alle aardbewoners als klant – op de weigeraars na natuurlijk – was het al een lucratief zaakje, maar nu de concurrentie het laat afweten gaan de bestuurders van de farmaceutische giganten er eens goed voor zitten.

Pfizer verhoogt de prijs van 15,50 euro naar 19,50 euro, Moderna van 19 naar 21,50 euro. Waarbij Pfizer vermeldt dat landen met een lager gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking ongeveer de helft van de prijs betalen. Lagelonenlanden betalen alleen de kostprijs.

Het wrange is ook dat de rijke landen meer vaccins van Pfizer en Moderna bestellen, omdat die niet zo goed blijken te werken: van 96 procent op z’n hoogtepunt naar 84 procent na zes maanden. Nog altijd beter dan de concurrenten, maar niet zo goed als gedacht. Israël vaccineert zijn bevolking daarom al voor een derde keer, de zogeheten booster shot, en Europese landen zullen volgen, is de verwachting. Kassa!

Je zou verwachten dat de prijs zakt als een product minder goed werkt. Al is het maar uit schaamte. Maar de angst dat we de deltavariant van het coronavirus niet in twee keer kunnen wegvaccineren is zo groot, dat de farmaceutische bedrijven kunnen vragen wat ze willen.

Integer en zuiver handelen past bij de cultuur van Pfizer, zegt Pfizer zelf die zich ook voorstaat op ’een strategie van maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Het miljardenbedrijf stelt op zijn eigen website dat ’hoge ethische normen, en deze naar letter en geest naleven, aan de basis van ons werk staan’.

Pfizer zou in de geest van zijn ’hoge ethische normen’ kunnen handelen door de vaccins voor een redelijke prijs aan een paniekerige wereld te verkopen.

Net binnen