Bianca verovert New York met haar handgemaakte hoge hakken

Bianca verovert New York met haar handgemaakte hoge hakken
Bianca Blom op haar eigen schoenen door New York
© foto pr
Amsterdam

Zonder pijn op hoge hakken een halve marathon wandelen door New York. Het kan op de high heels die Bianca Blom op de markt heeft gebracht. Na Nederland wil ze nu ook Amerika veroveren.

„Ik moet eerlijk toegeven dat ik het na 18 kilometer wel gehad had, maar ik heb de 21 kilometer toch gehaald”, vertelt ze trots. De van oorsprong West-Friese, afkomstig uit De Goorn, runt nu ruim drie jaar het bedrijf Linja. In die jaren zijn al duizenden handgemaakte schoenen verkocht. Dit najaar krijgt het bedrijf een extra impuls met de opening van een eerste winkel in Amsterdam en een campagne in New York.

Pijnlijk

Bianca, die bedrijfseconomie studeerde in Amsterdam en daar sindsdien woont, begon met haar bedrijf uit onvrede over schoenen met hoge hakken. Die vond ze zelf altijd erg elegant, maar wel pijnlijk. „Raar dat er nooit een echte innovatie is geweest. Na een ontwikkelingsfase van twee jaar, samen met een orthopedische schoenmaker en Italiaanse vakmannen, kwam ik op een betere schoen uit. Een waar je twee keer langer op kunt lopen dan vrouwen gewend zijn.”

Bianca verovert New York met haar handgemaakte hoge hakken

Via een kleine lening van familie en vrienden, van micro financiering en crowdfunding kwam ze aan geld voor het realiseren van haar plannen. De handgemaakte schoenen met een hak van tien centimeter worden in Italië gemaakt en voornamelijk via internet verkocht. „Volgende maand komt er app waarmee je zelf foto’s van je voeten kan maken en zo een 3-d beeld ontstaat. Daardoor kunnen we heel nauwkeurig de maat vaststellen, want ik werk met 17 verschillende maten. Een paar millimeter maakt soms het verschil.”

Winkel

Maar ze wilde ook graag een eigen winkel. Maar om die te vullen met alleen haar eigen schoenen, is een hele stap. „Ik heb zeven andere vrouwen gevraagd om deel te nemen in deze winkel. Zij hebben ook een eigen specialisme en geïnnoveerd. Dan gaat het om handtassen, jurken, lingerie en sieraden. Eind november openen we een gezamenlijke winkel naast het College Hotel in Amsterdam. We gaan daar ook zelf aan de slag. Zwarte schoenen hebben we daar in verschillende maten op voorraad, zodat de dames ze ter plekke kunnen uitproberen”, legt ze het concept uit. De schoenen zijn overigens niet goedkoop: 289 euro.

Om meteen de vleugels uit te slaan naar New York lijkt erg ambitieus. „Dat heeft er mee te maken dat New York erg open staat voor vernieuwing en ik merk dat ze dol zijn op ondernemers uit Amsterdam. Op 9 oktober lanceren we daar onze schoenen met een evenement voor de pers en influencers. We verkopen ze ook daar via internet, maar wellicht op termijn ook in een winkel. Onze Italiaanse fabrikant kan de productie opschalen, dus we kunnen de groei aan.”

Het laatste nieuws