’Hilversumse parachutiste Fabiënne was een natuurtalent’

’Hilversumse parachutiste Fabiënne was een natuurtalent’
Parachutisten die in formatie springen.
Hilversum

Fabiënne Lam hield van formatiespringen. Tachtig sprongen had de negentienjarige Hilversumse achter haar naam.

De formatiesprong bij Nationaal Paracentrum Teuge liep zaterdag fataal af. ,,Heel onwerkelijk”, zegt lid en instructeur Jan Moraal van het Hilversumse Parachutistencentrum Midden Nederland op Vliegveld Hilversum. ,,Je weet dat dit kan gebeuren, maar als het gebeurt is het niet te bevatten.”

Lees ook: Fatale sprong Hilversumse parachutiste nog raadsel

Volgens medespringers ging in de aanloop alles ’normaal’. ,,Ze was dezelfde Fabiënne als altijd. De parachute ging goed open. Ze heeft ’m nog bestuurd.” Wat er misging is gisssen. ,,We moeten de resultaten van het onderzoek afwachten”, zegt Moraal.

Gedreven

,,Fabiënne was een natuurtalent”, vervolgt hij. ,,Ze had snel door hoe het werkte. Altijd een lach, altijd een duimpje omhoog, ze had er lol in. Heel gedreven ook: ’Dit wil ik doen’, dat was haar overtuiging.”

Vanaf zestien jaar mag je met toestemming van je ouders springen. Moraal: ,,Toen stond ze op de stoep. Daarvoor had ze een keer een tandemsprong gemaakt.”

Na het Comenius College begon ze vorig jaar aan haar vervolgstudie. ,,Met bijbaantjes bekostigde ze het springen. Haar lust en haar leven.” Moraal beschrijft de Hilversumse als ’slim, open, lief, zorgzaam en heel sociaal’. ,,Stond nieuwe springers bij, beurde iemand met een dipje op, hielp anderen met de parachute opvouwen.”

Risico’s

Moraal beseft heel goed; parachutespringen is een extreme sport. ,,Je moet je realiseren dat het geen biljarten is. Het is een sport met risico’s. Een mens kan niet vliegen, je bent afhankelijk van je materiaal en goede opleiding. Veiligheid staat altijd voorop.” Een misser blijft volgens hem vaak beperkt tot ’een verstuikte enkel, gekneusde vinger of iets breken’.

Soms gaat het echt fout. In oktober 2015 verongelukte een negentienjarige Amsterdammer tijdens zijn eerste sprong vlakbij Vliegveld Hilversum, nadat zijn parachute niet opende. Een jaar eerder stortte Hilversummer Jeroen Keers, toen 59 jaar, tijdens zijn vierde sprong neer bij Westbroek. Hij overleefde de crash ternauwernood.

Autorijden

Bestuurslid Robbert Wethmar van het Hilversumse Parachutistencentrum begrijpt dat mensen zich afvragen of het niet ’spelen met je leven is’. ,,Ik snap dat. Maar autorijden is gevaarlijker en toch ga ik de weg op.”

,,Het mooie van parachutespringen? De ontspanning. Ik geniet van het uitzicht, de vrijheid. In vrije val lig je op de lucht en kun je vliegen en sturen met je lichaam.”

In het clubhuis zoeken leden steun bij elkaar. Moraal: ,,Dit is de plek waar Fabiënne elke springbare dag rondliep. We moeten dit samen verwerken, erover praten. De parachutewereld is een grote familie. We vergeten haar nooit.”

Net binnen