Strijdlustig IJsselmeervogels pakt eerste overwinning

Bryan Burgerhout scoorde de winnende treffer van IJsselmeervogels.© Foto Studio Kastermans

Gijs Moerman
Bunschoten-Spakenburg

Misschien overdreven om te zeggen dat het voor IJsselmeervogels zo vroeg in het seizoen al een wedstrijd betrof waarbij het mes op de keel stond. Maar als er was verloren van Rijnsburgse Boys, was het gat met de Zuid-Hollanders opgelopen tot acht punten. Dat gebeurde niet. De ’rooien’ waren zaterdagmiddag bereid zwaar te investeren in de belangrijke partij en zagen dat beloond met drie punten: 2-1.

Tegen Stedoco en ASWH had het elftal van Sandor van der Heide nu niet direct aangetoond tot de favorieten voor het kampioenschap te behoren. Het was allemaal wat slap en het gemor van de achterban was al vroeg begonnen. Dat het tegen de Rijnsburgers anders moest, hadden de Bunschoters goed begrepen en had ook één van de uitblinkers bij de thuisploeg, Ali Akla, gezien. „Alles begint bij strijd en die hebben we met z’n allen geleverd. Het goede voetbal komt er dan wel achteraan.”

Goed was het nog niet, maar de wilskracht was aanwezig. En Akla, overgekomen van DVS’33, was negentig minuten ijverig en dreigend. Na dertig seconden keek hij al vertwijfeld naar scheidsrechter Serik en de grensrechter aan de zijkant, nadat hij was geschept in het strafschopgebied. „Absoluut een penalty, geen twijfel mogelijk. Ik ben naar de scheidsrechter gelopen en zei: als dit na een uur spelen gebeurt, dan leg je hem zeker op de stip. Nu was het kennelijk te vroeg om al zo’n belangrijke beslissing te nemen.”

Het had de wedstrijd goed gedaan, zo’n vroege goal. Nu bleef het bij aftasten, waarbij Vogels van meet af aan wat pittiger was in de duels. Echt grote kansen vielen er in het eerste bedrijf nauwelijks te noteren. Pas vlak voor rust kregen de gastheren uitzicht op een treffer. Na een zwakke inspeelpass van de Rijnsburgse voorstopper Masies Artien kon de spits van de rooien, Sherwin Grot, ervandoor. Vier keer kon Vogels aanleggen; drie keer werd de inzet geblokt en bij de vierde poging mikte Grot de bal over de kruising.

De wedstrijd bood na de hervatting veel meer vertier. Rijnsburgse Boys bleef wat mat, speelde niet als een ploeg met het zelfvertrouwen van twee gewonnen competitiewedstrijden en een goed afgesloten bekerpartij. Maar de formatie van trainer Pieter Mulders, ooit de stoere stopper van FC Hilversum, kwam wél op voorsprong bij de eerste serieuze kans. Na iets meer dan een uur spelen belandde de bal voor de voeten van Jeffrey Jongeneelen, tot dan toe weinig opvallend. Die koos fraai de korte hoek en Vogels-doelman Jaimy Schaap was kansloos: 0-1.

Die uitgekookte treffer was het sein voor beide ploegen om de handrem eraf te halen. Zeven minuten na de 0-1 was het alweer gelijk. Grot bleef knap op de been in een duel in het Zuid-Hollandse strafschopgebied en mikte de bal met links in de verre hoek. Inmiddels groeiden de irritaties over en weer. Bij een vrije trap voor Vogels lag Joël Tillema van de bezoekers plots op de grond en zijn woede richtte zich op Grot. Arbiter Serik ging te rade bij zijn assistent langs de lijn en stuurde Grot weg, terwijl Tillema geel kreeg.

In overtal kreeg Rijnsburgse Boys een enorme kans via Jordy Strooker, nadat Jongeneelen het halve veld over was gestoken. Zijn schot zeilde over. Invaller Bryan Burgerhout bezorgde met een knappe actie de thuisploeg de zege, waarna ook Rijnsburg (Donny Verdam) nog een wat sullige rode kaart kreeg.

Net binnen