Zoekplaatje: Doolhof Oud Valkeveen

De foto is genomen vanaf de houten uitkijktoren. Personeel kon van daaraf bezoekers naar de uitgang praten.
© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek
Hilversum

Op het zoekplaatje van vorige week (nr. 448) is het doolhof van uitspanning Oud Valkeveen In Naarden te zien.

Ruim twintig lezers reageerden op de foto. Slechts een enkeling kwam met een alternatief: kasteel Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht en het ’Echobos’ (voorheen ’Rustrijk’) in Muiderberg. Die kan ik echter met een gerust hart doorstrepen. Vanwege al die lezers die zeker weten dat het Oud Valkeveen is, en dat ook onderbouwen met hun herinneringen en allerlei details.

Frank Meijer wijst op het hekwerk langs de Meentweg, dat aan de rechterkant van de foto te zien is. ,,De foto moet gemaakt zijn tussen 1955 en 1960”, meldt hij. ,,Natuurlijk lijken doolhoven op elkaar, maar een paar delen van de foto geven mij een sterke herinnering”, schrijft Jan Vogelzang.

Kwajongens

,,Dat is de rechthoekige structuur van het doolhof. Daarnaast de paal als je het midden hebt bereikt. Het materiaal - coniferen - van de wanden. En het sterkst moest ik denken aan de ’kwajongens’ die aan de onderkant van de coniferen door konden kruipen om de weg af te snijden. Je ziet duidelijk de openingen onderaan de stam waar dat mogelijk was.”

Spiegels

Een ander aanknopingspunt vormen de spiegels in het midden van het doolhof. Bep de Boer: ,,In die spiegels was je of heel lang of heel dik”.

Ook Jan ten Rouwelaar herinnert zich deze extra attractie. ,,In die tijd was de speeltuin eigendom van de gebroeders Kaptein. De foto is genomen vanaf de uitkijktoren die alleen beklommen mocht worden door personeel om hopeloze bezoekers naar de uitgang te geleiden.”

Veertig graden

Ten Rouwelaar was eind jaren zestig als vakantiehulp werkzaam bij Oud Valkeveen. ,,De toegangsprijs was tien cent voor kinderen van vier tot twaalf jaar en vijfentwintig cent voor ouderen. Tweede Pinksterdag 1969 zag het zwart van de mensen en bij temperaturen rond dertig graden draaide ik die dag 1600 gulden omzet. Het dagloon bedroeg in die tijd fl. 12,50. In het kassahokje was het toen zo'n veertig graden, en ik zat met mijn voeten in een teiltje koud water. Lunchpauze was er niet. Je kreeg boterhammetjes en een glas melk gebracht in je hokje”, herinnert hij zich. ,,Elke ochtend om acht uur moest ik het hele doolhof aanharken om de sigarettenpeuken en papiertjes te verwijderen. Ik kon dus het doolhof met mijn ogen dicht achteruit lopen. Te zien aan de hoogte van de haagjes en de kleding is de foto begin jaren zestig gemaakt.”

Kassa

Eric Doorenspleet werkte in zijn tienerjaren - in de jaren zestig - (onder meer) bij de kassa. ,,De foto is genomen vanaf de houten toren bij de ingang. In het midden bij de boom zijn de lachspiegels te zien”, bevestigt hij.

Veertig jaar geleden zijn de boompjes omgezaagd, weet Herman ten Kroode. ,,Nu is die plek parkeerterrein. Jammer!” Het doolhof lag voor de vijver, schrijft Wim Koopmanschap, die ook melding maakt van de positie - de uitkijktoren - van fotograaf Stevens. ,,De foto zal aan de kleding te zien begin jaren zestig zijn genomen. Wij gingen er heen met schoolreisje. Je liep dan vanuit Naarden-Vesting (Jozefschool/Mariaschool) over de dijk naar Oud Valkeveen, waar we een dag konden spelen. Je kon in de speeltuin ook varen met elektrische bootjes en rijden op een baan met stalen paardjes met een sulky erachter. Die zijn nog door mijn opa de smid van Naarden gemaakt in opdracht van de familie Kaptein.”

Wereldreis

Een van de lezers die met jeugdherinneringen aan Oud Valkeveen komen is Martin van Hooren. ,,Daar gingen wij vanuit Hilversum naar toe met de fiets en dat leek toentertijd wel een wereldreis. De doolhof lag vlak naast het fietspad. Toen dit oudere vermaak niet veel bezoekers meer trok (?) heeft men de ruimte opgeofferd aan P-ruimte. Het kan ook zijn dat het onderhoud (knippen) van de bosjes veel tijd vergde. De foto is uit het begin van de jaren vijftig.”

,,Wij waren nog tevreden met een doolhof”, meldt Daniëlle Huis. ,,Na wat Googlen zie ik dat ik veel te danken heb aan de tuinarchitect Tersteeg. Hij heeft in Bussum ook leuke parken aangelegd waar ik als kind ook gespeeld heb. Ik ben fan.”

Huis citeert een artikel van Gerritjan Deunk over Tersteeg op de website tuinenstruinen.org.

Tersteeg

’Op een zonnige zondagmorgen is het mooi wandelen vanaf de benarde Veste Naarden via de ruime weilanden met verre horizon naar het bosrijke Oud Valkeveen. Daar bij de oude speeltuin legde Tersteeg in de crisisjaren een fors doolhof aan. Net als de door hem ontworpen ijsbaan bij de uitspanning Rust Wat in Blaricum en het genoemde Bilderdijkpark in Bussum is de doolhof van Oud Valkeveen een werkverschaffingsproject uit de crisisjaren dertig van de vorige eeuw.’

Maar liefst achttienhonderd coniferen vormden in Oud Valkeveen jarenlang een spannende omlijsting van een doolhof met een hart vol lachspiegels’ schrijft Deunk. ’Het doolhof groeide uit, onderhoud werd achterstallig en het complex werd gekapt in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Niets herinnerd nu nog aan toen. Wel gebleven is de laatste opdracht van Dirk Tersteeg iets verderop. Daar ligt in serene rust de begraafplaats Nieuw Valkeveen.’

Nieuw zoekplaatje

Een hockeywedstrijd met op de achtergrond een spoorlijn, een fabriek en en watertoren.
© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Hierboven het nieuwe zoekplaatje (nr. 449). Een hockeywedstrijd. Waar is deze foto gemaakt? En wie herkent de teams of speelsters?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.