’Ik rende rondjes met mijn ouders’ [video]

Spannende Family Run. Moeder en zoon naderen bijna de eindstreep.
Hilversum

„Mijn klasgenoot heeft een spierziekte.” Ook zondag deden jonge en oude deelnemers mee aan de Hilversum City Run.

Gejuich langs de lijn. Sommige kinderen zetten nog een tandje bij. Een enkeling komt huilend over de finish. Opa’s, oma’s, vaders en moeders schreeuwen langs de kant. „Hup, sprintje. Nog honderd meter”, roept een moeder. Voor de start van de Bink Kids Run springen kinderen hun spieren vast warm. Het nummer ’Ik voel me sexy als ik dans’ van Nielson, klinkt uit de speakers.

Fyenne (12), Mila (11) en Lieke (12) zijn niet zenuwachtig voor de 1500 meter. De meiden doen al vijf jaar mee. „Rennen is leuk en gezond. Dan verbrand je calorieën. Maar daar zijn we nog niet mee bezig.” Dit jaar rennen 1200 kinderen mee. Niet alleen omdat het leuk is. Mila: „Voor Spieren voor Spieren. Ik vind het goed dat we dat doen. We hebben een jongen in de klas met een spierziekte. Hij is er vandaag ook. Voor hem is het soms wel moeilijk. Hij kan bijvoorbeeld niet meedoen met voetbal.”

Quinten (9) heeft verstand van hardlopen. „In het bos rennen is goed. Dan is de lucht vochtig en kun je beter ademen. Dat geeft rust.” Maar rennen door de straten van Hilversum vindt hij ook niet erg. „Je ziet etalages en mensen. Dat leidt lekker af. Je hebt niet door dat je hard moet rennen.” Winnen hoeft hij niet. „Als ik maar lol heb. Mijn halve familie moedigt me aan. Heel leuk.”

Vermoeiend

Zijn klasgenootjes Hannae (8) en Amy (8) hebben er ook zin in. „Ik dans en spring en ren veel. Ik ben dus niet zenuwachtig voor de wedstrijd. Ik oefende thuis ook. Gewoon een paar keer een blokje om.” Laura (8) bereidde zich ook goed voor. „Op vakantie ren ik in de bergen. En ik zit op judo. Dat is ook vermoeiend. Het is de tweede keer dat ik meedoe met de Cityrun.” Mette (10) vond het leuk bezig te zijn met hardlopen. „Met de school gingen we op zondag naar het bos om te trainen. Dat was gezellig.” Daria (12) oefende ook veel. „Ik rende rondjes met mijn ouders. Ik zit op dansles. Hardlopen vind ik leuk. Maar ik doe liever iets creatiefs.”

Tycho komt met een rood hoofd over de finish. „In het begin duwde iemand mij. Vorig jaar was ik vijftigste. Nu denk ik weer. Ik train veel door voetbal. Mijn moeder en oma zijn er. Opa kon niet, want hij ging naar Ajax.”

Om kwart over twaalf is het tijd voor de Family Run. Duncan Casander komt met zijn zoon Mika als één van de eerste over de finish. „Vorig jaar werden we eerste met de familie.” Dit jaar lopen ze met zijn tweeën. Mika trommelde vorig jaar het hele gezin op. „Iedereen deed mee. Ook mijn kleine zusje. Dit jaar alleen mijn vader.” Zijn vader en moeder hebben een blessure. Toch doet zijn vader wél mee. „Ik loop alleen niet de tien kilometer. Dat deed ik vorig jaar wel.” Samen rennen vinden ze leuk. „We moedigen elkaar aan. En trainen doen we ook samen. Rondjes lopen en harder en zachter rennen.”

Voor toeschouwers en renners is het dit jaar extra leuk. Op de Groest kun je een filmpje opnemen om je renner aan te moedigen. Onderweg krijgt de hardloper het filmpje te zien. Hanne, Carien en hun vader Arend-Jan Meinders staan op het podium met het bordje ’Hup Anniek’. „Dat is mijn moeder. We vinden het stoer dat ze meedoet.” Het filmpje is een verrassing. „Mijn dochter kwam met het idee.”

Net binnen