Actie bij rechtbank voor uitgescholden Hilversumse ijsverkoopster

Actie bij rechtbank voor uitgescholden Hilversumse ijsverkoopster
Gilly Emanuels is geraakt door de massale steun bij de rechtbank.
© Studio Kastermans
Hilversum

Ruim honderd aanhangers van activistisch platform Stop Afrofobie Nu! en Comité Boni demonstreren woensdagmiddag bij de rechtbank in Utrecht.

Onder hen ook Jerry Afriyie, bekend van Kick Out Zwarte Piet. De demonstranten vinden het de omgekeerde wereld dat Surinaamse ijsverkoopster Gilly Emanuels terecht moet staan voor het te lijf gaan van de Hilversummers die haar uitmaakten voor ’kankernegerin’, ’kankerzwarte’ en ’kankeraap’.

In Utrecht staat om half twee eerst Hilversummer Bobby L. (19) terecht. Hij wordt verdacht van belediging van de uitbaatster van ijssalon annex Surinaams eethuis ’t Perronnetje in Hilversum in de zomer van 2017.

Lees ook: Rustig verloop van ’Walk with Gillyon’

Emanuels (38) moet zich om drie uur woensdagmiddag verantwoorden voor het slaan met een steel van een dweil in het gezicht slaan van een van haar belagers. Een ook voor het in zijn nek krabben van een van hen.

Het Openbaar Ministerie wilde helemaal geen strafzaak, maar stuurde aan op mediation. Dat werd door Emanuels afgewezen. Zij vindt dat haar belagers gestraft moeten worden.

Lees ook: OM wil mediation in zaak ’t Perronnetje [video]

De zaak zou in september worden behandeld door een politierechter, maar die besloot toen op het laatste moment dat het beter is dat de meervoudige kamer van de rechtbank (drie rechters) zich erover buigt.

Het is niet voor het eerst dat Emanuels openlijk steun krijgt. Vorig jaar maart werd in Hilversum een ’mars’ voor haar gehouden. De ’Walk with Gillyon’ trok toen niet de aangekondigde honderden medestanders uit het hele land, maar zo’n 35 sympathisanten.

Het laatste nieuws