Honderden lichtjes op Huizer begraafplaats

Honderden lichtjes op Huizer begraafplaats
© GPD
Huizen

Mijndert Rebel, eigenaar van Rebel’s Begrafenisonderneming in Huizen, schat dat hij zo’n zeshonderd windlichtjes nodig heeft om de hele Nieuwe Algemene Begraafplaats in Huizen te verlichten. „Ik ben net aan het tellen. Het is de bedoeling om er een sfeervol geheel van te maken, vrijdagavond de 15de, de dag na Valentijnsdag.”

De ’herinneringsavond’, zoals Rebel het noemt, is een afgeleide van de ’lichtjesavond’ die op veel plekken in het land wordt gehouden rond Allerzielen, begin november.

Dag van de liefde

„Ik hoor vaak dat mensen die avond op Algemene Begraafplaats Woensberg in Blaricum zo mooi vinden. De achtergrond ervan is katholiek, en dat leeft niet zo sterk in Huizen. Maar mensen hier hebben natuurlijk ook behoefte om stil te staan bij de dierbaren die ze hebben liefgehad. Zo kwam ik op het idee om het aan Valentijnsdag te koppelen. Ik bedoel; op die dag vier je de liefde. Maar er zit ook een andere kant aan. Namelijk het missen. Daar staan we dus een dag later bij stil.”

Het is voor het eerst dat Rebel de herinneringsavond organiseert. En het gaat verder dan het plaatsen van de kaarsen.

Rituelen

„We zetten een interactieve route uit over de begraafplaats. Deze route kunnen bezoekers aflopen, geheel vrijblijvend, hoor. Je kunt ook gewoon rechtstreeks naar het graf van je dierbare lopen”, zegt Rebel.

Wie de route volgt kan onderweg kennismaken met enkele toepasselijke rituelen, gaat hij verder. Ook is er een herinnermuur en een stilteplek ingericht.

„Er is gelegenheid om namen op een steen schrijven, die je eventueel om een graf kunt leggen. Ook worden er gedichten voorgedragen en liederen gezongen. Gewoon om mensen te helpen bij het vormgeven van de herinnering, aan het gevoel. De achtergrond van avond is niet religieus, maar er zullen ook predikanten aanwezig zijn in de aula van de begraafplaats. Wie wil kan met hen in gesprek.”

Deelname aan de herinneringsavond (19.00 tot 20.30 uur) gratis, aanmelden niet nodig. Het is op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Naarderstraat in Huizen. Info : 035-5253067 of www.welkomopmijnuitvaart.nl

Het laatste nieuws