Naardense vrijgesproken van grote verduistering

Naardense vrijgesproken van grote verduistering
Bussum

Wie probeerde tot drie keer toe forse geldbedragen tot 200.000 euro weg te sluizen van de bankrekening van een financieel adviesbureau in Bussum? Veel aanwijzingen wijzen richting een oud-inwoonster van Naarden, maar de Utrechtse politierechter sprak de 27-jarige vrouw vrijdag vrij.

De Naardense had vorig jaar april als ingehuurde medewerkster net haar eerste werkdag bij het Bussumse adviesbureau achter de rug, toen er ’s avonds met een pinpas en bijbehorende pincode van het bedrijf via het internet achtereenvolgens werd gepoogd om geldbedragen van 200.000 euro, 150.000 euro en 60.000 euro over te boeken naar de bankrekening van haar toenmalige vriend. Hij zat in het buitenland en had haar de beschikking over zijn bankrekening gegeven.

De overboekingsopdrachten werden telkens geblokkeerd omdat er een extra autorisatie nodig was, een veiligheidsmaatregel waarvan de vrouw volgens het adviesbureau als nieuwe medewerkster nog geen weet had. De Naardense, die zich na haar eerste werkdag ook gelijk ziek had gemeld, ontkende later bij de politie echter elke betrokkenheid bij de diefstalpoging.

’Ingeluisd’

Volgens de vrouw was ze er ‘ingeluisd’ door een andere medewerker, maar volgens het adviesbureau werkte de door haar genoemde man daar helemaal niet. Ook betwistte het bedrijf dat de vrouw de bankrekening van haar vriend had opgegeven om haar salaris op te storten, zoals ze zelf in het politieverhoor verklaarde.

Hoewel de politierechter vond dat er ‘veel richting de vrouw wijst’, kwam ze toch tot een vrijspraak omdat onbekend is vanuit welke plaats was ingelogd om de overboekingsopdrachten klaar te zetten. De politie heeft het IP-adres van de computer niet meer kunnen achterhalen. Het kon dus ook vanuit het buitenland zijn gebeurd, meende de rechter.

Tegen de verdachte was 120 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De vrouw was vrijdag niet bij haar strafzaak aanwezig. Per mail had ze laten weten dat ze naar een Europees land zou zijn geëmigreerd.

Het laatste nieuws