Premium

Zussen halen herinneringen op aan hun creatieve moeder Corrie Jaarsveld

Soest

Ze was een bijzonder creatieve vrouw. Corrie Jaarsveld van de Wilt zou afgelopen 1 april 95 geworden zijn. Helaas mocht ze dit niet halen. Op 19 oktober 2018 is ze overleden. Ze was moeder van 4 kinderen, 2 zoons en 2 dochters. Haar dochters Mirjam Jaarsveld (64) en Riekje van Tricht (61) vertellen over haar leven.

6000 geschilderde sigarenkistjes, 100 wandkleden en ontelbaar veel beschilderde stenen. Dat zijn een aantal van de kunstwerkjes, waarmee de dochters achtergelaten werden. In 1963 begon het knutselen van Corrie. „Eigenlijk waren de lege sigarenkistjes van onze vader het begin. Ze vond het zonde om die weg te gooien”, zegt Van Tricht. Hun vader is 30 jaar geleden overleden. Corrie schilderde de kistjes, maar bekleedde ook de binnenkant met behang dat over was van het werk van haar overleden man. „Onze moeder deed niet zomaar iets, het moest helemaal af en perfect zijn.” De kistjes deden het goed als cadeautjes voor kleinkinderen of cadeaus voor vrienden en familie. Een deel van de kistjes zijn inmiddels verkocht op een braderie en ook dit najaar staan de dochters op een fancy fair.

Wandkleed

Het eerste wandkleed van Corrie dateert uit 1969. Er was een ’maak je wandkleed’-wedstrijd in de Margriet, waar ze aan meedeed. Een van de voorwaarden was dat alles op het wandkleed afgebeeld moest worden in vierkanten, driehoekjes en rondjes. „Ze beeldde de kinderen af, vandaar dat ze allemaal rechthoekige hoofden en vierkante lijven hebben”, lacht Jaarsveld. Ze won niets, maar had de smaak te pakken en is vanaf toen losgegaan. „Alle wandkleden hebben een verhaal. Ze ging er ook mee rond om lezingen te geven.” Inmiddels zijn alle kleden gefotografeerd en is er aan mensen die deel uit maakten van het verhaal gevraagd of ze hem wilden hebben. De wandkleden hebben inmiddels allemaal een mooie, nieuwe bestemming.

Corrie woonde samen met haar dochter Mirjam en zoon, allemaal in een apart deel van hun huis in Soest. Riekje woont ook in Soest, samen met haar man. Toen ze daar net kwamen wonen in 1983 vond hun dochter een steen op de oprijlaan. „Kijk oma, wat een mooie steen.” En daar begon het stenen schilderen. „Ze had een beetje verzameldrang, maar was wel netjes. Als zij dacht: dat kunnen we gebruiken, gooide ze het niet weg. Dat vond ze zonde”, zegt Jaarsveld.

Corrie was geen knuffelmoeder. „Ze was niet de moeder die na een dag school thuis op je zat te wachten met een kopje thee. Ze was altijd bezig. Met hobbyen, lezingen geven of de muziekvereniging.” Voor de muziekvereniging naaide ze 80 uniformen, ze hergebruikte de speldjes van oude uniformen voor andere creaties en ze maakte jurkjes. Niet gek dus, dat ze werd uitgeroepen tot erelid. De liefde voor muziek hebben de dochters geërfd: „Wij zijn allebei actief binnen de muziekverening.”

Rijk werd ze er niet van, alles was voor de hobby. Zelfs in het museum in Soest, waar ze regelmatig lezingen en rondleidingen gaf, werkte ze drie dagen per week op vrijwillige basis. Ze staat in Soest dan ook bekend om haar creatieve geest.

Mandala’s

Papiertjes van de paaseieren? Die mocht de familie niet weggooien. „Daar maakte ze mandala’s van”, lachen de dochters. Ook bij de intocht van Sinterklaas had de moeder een belangrijke rol. Ze naaide namelijk ieder jaar de jurk van Sinterklaas. De Sint slaapt jaarlijks in het museum in Soest, daar mogen de kinderen dan ’s avonds hun naam op de jurk van Sinterklaas zetten. „Twee jaar voor ze overleed heeft ze vast vijf extra jurken gemaakt. Ze zei: als ik er dan niet meer ben, kunnen ze in ieder geval nog vijf jaar vooruit.”

Net binnen