Premium

Column: Taalcoach Elly neemt afscheid van Rohat en is trots dat de Syriër nu op zijn niveau verder kan studeren

Column: Taalcoach Elly neemt afscheid van Rohat en is trots dat de Syriër nu op zijn niveau verder kan studeren
© Foto: Studio Kastermans/Alexander Marks

Elly Welgraven woont met haar man en hond in Hilversum. Ze heeft twee volwassen dochters. De journalist/historicus is als vrijwilliger actief als taalcoach bij Vluchtelingenwerk.

Het is Moederdag geweest in Rohats thuisland. Hij laat me foto’s zien van de familie aan de feesttafel, volgeladen met oogstrelende en waarschijnlijk heerlijke gerechten. De mensen eromheen zijn een mix van jong en oud, van traditioneel tot Europees gekleed. Hij wijst zijn vader aan (markante en intelligente kop) en een beeldschone zus. Zijn broers zijn het thuisland ook ontvlucht.

Ik vraag naar zijn moeder. Hij pakt een andere foto. Ze staat op een soort waranda voor het huis. Een mooie, rijzige vrouw. „Ze is onderwijzeres, nog steeds. Mijn vader is gepensioneerd, en speelt graag backgammon met zijn buren.”

Opeens onderbreekt Rohat zijn familieverhalen: „Ik moet je nog iets veel belangrijkers vertellen: ik ben toegelaten tot de vooropleiding van de universiteit!” Pardon? Het is dat ze stevige stoelen hebben in de bibliotheek, anders had ik er nu naastgelegen: „Ik wist helemaal niet dat je al je een toelatingsgesprek had gehad!”

Dat was dus gisteren. En alles ging goed. Hij wilde het me pas vertellen als het gelukt was. De fulltime-opleiding start al heel snel. Ik ben zo blij. En trots. Op hem. En een minibeetje op mezelf. Wat de bedoeling was van deze lessen, dat hij weer een kans zou krijgen om op zijn niveau verder te studeren, is gelukt!

We nemen er nog maar een kop koffie op. En dan daalt het besef dat dit waarschijnlijk onze laatste sessie zal zijn. Maar Rohat ontkent hevig: „Nee, ik ga je nog zo nodig hebben, we gaan snel weer afspreken.”

De waarheid blijkt anders. De opleiding vergt al Rohats energie en tijd. We bellen wel elke week en het enthousiasme spat door de telefoon. Af en toe is er nog wel degelijk een taalprobleempje: „Elly, wat bedoelen ze toch met hoeveel belasting een muur kan hebben? Een muur hoeft toch geen geld aan de overheid te betalen?”

En elke week geeft hij genereus toestemming voor de column die ik hem altijd van tevoren laat lezen. Ik wil zeker zijn dat zijn identiteit niet te achterhalen valt. Na de goedkeuring van deze laatste column over hem, nemen we toch maar een beetje afscheid. Rohat: „Ik heb veel respect van jou!”

Ach, klein verbeterpuntje…

Net binnen