Ticket naar Tokio lijkt binnen voor zeilduo Van Aanholt en Jongens na wereldbekerwinst

Ticket naar Tokio lijkt binnen voor zeilduo Van Aanholt en Jongens na wereldbekerwinst
Odile van Aanholt (hier zeilend op het Gardameer).
© Archieffoto
Zeilen

Odile van Aanholt zette zaterdag een flinke stap richting de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De Naardense won de wereldbeker in Genua en nam zo een voorsprong in de interne selectiestrijd.

Toen Van Aanholt als eerste over de streep kwam in de medaillerace op de Ligurische Zee, liepen de emoties hoog op. Met haar partner Marieke Jongens beleefde ze namelijk een topweek in de olympische 49erFX-klasse, die werd afgesloten met winst in de wereldbekerwedstrijd.

„Dit is toch wel een stukje ontlading. We zeiden van tevoren al: selectie of niet, we gaan gewoon voor een medaille. We kunnen dit. Je kan heel gestrest zijn, maar we probeerden juist heel erg rustig te blijven en goed te kijken, en dat is wel goed gelukt.”

Door de zege en het mindere presteren van de wereldkampioenen Annemiek Bekkering en Annette Duetz, die slechts negende werden, is een ticket voor de Spelen opeens heel dichtbij. Het beste duo over twee wedstrijden mag naar de Spelen. „We zitten al een jaar lang bij die top”, laat Van Aanholt weten. „We zitten er telkens net tegenaan, maar dan kwam het op belangrijke momenten toch niet tot uiting. Het is super dat het nu eindelijk wel gelukt is.”

De gehele week bivakkeerde de Naardense al bovenin het klassement. Door de afwezige wind vielen verschillende races in het water en werden er uiteindelijk zelfs drie geschrapt. Maar juist de omstandigheden van ’light wind’, paste prima bij het als underdog startende koppel, dat op het laatste wereldkampioenschap zesde werd. Op dag twee sloeg het een gat met de concurrentie door drie keer op rij te winnen. Daarna volgde een kleine terugval door twee mindere resultaten naar plek drie om op de slotdag nog een keer keihard toe te slaan.

Het duo gaat met een voorsprong van acht punten naar het EK, dat half mei in het Engelse Weymouth wordt gevaren. Bekkering en Duetz moeten daar minimaal derde worden en dan mogen Van Aanholt en Jongens geen punten scoren. Bij ieder ander resultaat is het ticket voor de 21-jarige zeilster en haar partner. „Wat betreft de trials is dit wel een grote opluchting. We staan er goed voor, maar we zijn er nog niet. We gaan gewoon door. We willen ook bij het EK weer eerste worden.”

Net binnen