Premium

Rugbyers ’t Gooi houden aartsrivaal en ’goede buur’ Hilversum uit de finale om het landskampioenschap [video]

Rugbyers ’t Gooi houden aartsrivaal en ’goede buur’ Hilversum uit de finale om het landskampioenschap [video]
Hilversum

Het zal even wennen zijn, komende zaterdag in Amsterdam. Voor het eerst in tien jaar staan de rugbyers van Hilversum niet in de finale om de landstitel. Nadat ’t Gooi de grote buurman vorig seizoen al onttroonde, versperden de Naarders de recordkampioen ditmaal de weg naar de eindstrijd. En dat kwam hard aan in het Hilversumse kamp. Zeker omdat het er niet meer naar uit zag, zaterdagmiddag, zo tegen half vijf.

De grote vraag bij de kampioenswedstrijd in de eredivisie van vorig seizoen was of de spelers van Ajax bereid waren een erehaag te vormen voor hun aartsrivalen van PSV. Het antwoord luidde ’nee’. De rugbyers van Hilversum laten zien hoe het ook kan.

Ondanks de enorme teleurstelling over het mislopen van de finale tegen het Leidse DIOK, op een nogal wrede manier bovendien, weten ze zich daaroverheen te zetten.

De spelers van ’t Gooi beantwoorden de uiting van sportiviteit en respect door op hun beurt een haag voor de verliezers te vormen. Een mooi tafereel. Even later staan vriend en vijand gezamenlijk een biertje te drinken op het terras voor het clubhuis van Hilversum. Het is rugby pur sang. Voor ’tokkiegedrag’ is geen ruimte.

Onverzettelijkheid

Geknokt wordt er wel twee keer veertig minuten binnen de lijnen. Vooral door ’t Gooi. De Naarders stralen in het hol van de leeuw een indrukwekkende dosis onverzettelijkheid uit, zelfs als de kansen in de tweede helft lijken te keren en het momentum bij de thuisploeg komt te liggen.

Twee minuten voor tijd - bij een 14-12 stand in het voordeel van Hilversum, dat halverwege nog tegen een 0-12 achterstand aankeek - krijgt ’t Gooi een penaltykick, aan de linkerkant van het veld.

Rugbyers ’t Gooi houden aartsrivaal en ’goede buur’ Hilversum uit de finale om het landskampioenschap [video]
Hilversum-speler Quermy Warmerdam (liggend) ervaart letterlijk hoe het is om door een ’boy in blue’ onder de voet te worden gelopen. Daar is in dit geval ’t Gooi-captain Hugo Langelaan verantwoordelijk voor.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

De hoek naar de palen is niet makkelijk en hoewel hij zeker niet goed in de wedstrijd zit, ontfermt Marc Mistou zich over wat normaal gesproken de laatste kans is voor de bezoekers.

De druk op zijn schouders is ook buiten het veld voelbaar en anders doen de spelers van Hilversum er wel alles aan om die nog wat op te voeren: ’je hebt de eerste ook al gemist’, ’je kunt het niet’. Uiterlijk onbewogen neemt het kind van de club plaats achter de bal. Een diepe zucht. Een moment van rust, waarbij hij volledig in zichzelf lijkt te verkeren. Dan de aanloop, en... raak! De vlaggen van de grensrechters gaan omhoog, ook het laatste restje twijfel bij het publiek wegnemend.

Wisseling van de wacht

Het blijkt de nekslag voor een toch al niet overtuigend Hilversum, ook al omdat de tijd ontbreekt om de minimale achterstand (14-15) te repareren. „We hebben gewoon onthutsend zwak gespeeld”, vindt routinier Storm Carrol, die zich zijn afscheid bij de club die hij negen seizoenen diende en waarmee hij zes keer landskampioen werd, toch heel anders had voorgesteld.

„Ik heb beloofd dat ik de titel terug naar Hilversum zou brengen, dat is niet gelukt. Ik vind het onbegrijpelijk hoe wij hier op het veld stonden vandaag. We wisten wat er op het spel stond, maar toch konden we niet dat beetje extra geven wat gevraagd werd. ’t Gooi speelde zeker niet geweldig, we hadden deze wedstrijd gewoon moeten winnen. Maar zij wilden het meer dan wij. We hebben vooral van onszelf verloren. De verloren finale van vorig jaar zou je nog af kunnen doen als een incident, maar na deze nederlaag kun je daar niet meer van spreken. Hilversum is niet langer de beste club van Nederland, zo reëel moeten we zijn”, besluit de Nieuw-Zeelander (35), die komend seizoen de Sassenheimse ereklasser The Bassets gaat coachen.

Krijgslied

Uit de kleedkamer van de glorieuze overwinnaar wordt ondertussen het in het afgelopen kampioensjaar verzonnen krijgslied uit volle borst gezongen: We are the boys in blue, we’ll walk all over you. Just came from another win, now it’s our time to sin.

„Deze is wel erg lekker”, beaamt matchwinner Mistou, die weigert zichzelf als held van de dag te zien. „Integendeel. Ik speelde erg ongelukkig. Voor rust miste ik die penalty, recht voor de palen. En in de tweede helft leed ik stom balverlies, wat de tegenstoot inleidde waaruit Hilversum zijn tweede try scoorde. Toen we die laatste penalty kregen, vond ik het mijn plicht om naar voren te stappen en mijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik vroeg aan onze captain, Hugo Langelaan, of ik ’m mocht nemen en hij schonk me het vertrouwen. Dat is ook meteen de kracht van dit team. We vertrouwen op elkaar, steunen elkaar onvoorwaardelijk. Er stond wel ’wat’ druk op en die gasten van Hilversum probeerden me natuurlijk uit mijn concentratie te halen. Logisch. Maar zo’n trap is voor mij een tweede natuur. Voor dit soort momenten sta ik drie, vier keer per week tijdens de training op die palen te mikken.”

De Naarder met Franse roots, die al sinds zijn elfde bij de club speelt, staat voor zijn derde finale. „Of eigenlijk mijn tweede, want twee jaar terug verloor ik ’m van Hilversum en vorig jaar moest ik - eigenlijk vrijwel het hele seizoen - met een schouderblessure toekijken. Dat voelde dan ook niet echt als mijn titel, daarvoor was mijn bijdrage te beperkt. Hopelijk kan ik zaterdag voor het eerst écht kampioen worden.”

Dat hopen overigens zelfs ook de meest doorgewinterde Hilversum-fans. Een daarvan klampt Langelaan aan met een duidelijke boodschap. ’Doe mij één lol: pak nu alsjeblieft ook dat nare, arrogante DIOK’.

Als de titel dan toch naar een ander gaat, dan maar naar de goede buren.

Net binnen