Premium

Zware beproeving: Wilco Dekker uit Naarden nadert de top van de Mount Everest

Zware beproeving: Wilco Dekker uit Naarden nadert de top van de Mount Everest
Naarden

Nog een paar dagen en Wilco Dekker uit Naarden gaat een poging wagen de top van de Mount Everest te bereiken. „Er is veel wind. Hopelijk wordt het weer komende dagen iets gunstiger”, meldt hij via Facebook.

„De vaste touwen worden momenteel aangelegd boven de 7000 meter en dan moet alle logistiek nog worden geregeld: zoals tenten opzetten in ’camp’ 2 en 3 en de zuurstofflessen voor het team klaarleggen.”

De 49-jarige bergbeklimmer verwacht donderdag te vertrekken uit het basiskamp. „Met wat geluk kunnen we dan 21, 22 mei op de top staan, als het weer ons goed gezind is.”

Dekker vertrok begin april naar het Himalayagebergte. „Slapen gaat moeizaam en de bonkende hoofdpijn geeft aan dat ik hier niet hoor te zijn”, liet hij na de start van de expeditie weten. In etappes - steeds hoger en dan weer terug naar het basiskamp - laten de bergbeklimmers hun lichaam wennen aan de extreme hoogte. „Het acclimatiseren gaat nu beter maar het is een aanslag op je lichaam”, meldde Dekker later.

De weersomstandigheden met sneeuw en kou zijn zwaar. Inmiddels voelt hij zich ’redelijk’. „Vijf weken op 5200 meter en hoger maken je niet sterker.” Hij is kilo’s verloren en heeft vaak een bloedneus, maar zegt nog genoeg kracht te hebben om de top van de hoogste berg (8.848 meter) op aarde te bereiken.

Autoband

Maandenlang bereidde de technologiestrateeg in de telecom zich voor. Om zijn lichaam thuis al aan de ijle lucht te laten wennen sliep hij weken in een zuurstofarme tent in zijn slaapkamer. Met twintig kilo bepakking trainde hij op de trap bij de Stichtse Brug.

Ook sleepte hij een autoband heen er weer over het strand tussen IJmuiden en Bloemendaal.

Het lastigste stuk van de Mount Everest ligt boven de 7.500 meter: ’de zone des doods’, waar een mens maximaal drie dagen kan verblijven.

Bloed wordt stroperig en hersenen krijgen minder zuurstof. Hoogteziekte ligt op de loer. Op de berg zijn naar schatting 288 klimmers omgekomen en zo’n tweehonderd liggen er nog. Door smeltende sneeuw komen steeds meer lichamen aan de oppervlakte.

Met zijn missie ’Grenzen aan de top’ wil Dekker minstens 8.848 euro inzamelen voor Artsen zonder Grenzen. De teller staat op 7362 euro: https://www.actiezondergrenzen.nl/actie/wilco-dekker