Premium

Licht en lucht bij Station Hilversum na sloop GAK-gebouw

Licht en lucht bij Station Hilversum na sloop GAK-gebouw
Het hele station is nu in één beeld te vangen.
© Foto studio kastermans / leon dakkus
Hilversum

Na maanden van slopen en opruimen is er niets meer dat wijst op het voormalige GAK-gebouw bij Station Hilversum. Wat rest is een open vlakte. Wij vroegen de mensen op straat wat zij vinden van de nieuwe aanblik en de vernieuwingsplannen. De gemeenteraad heeft het woensdagavond over de toekomst van het stationsgebied.

„Het lucht op”, lacht Hansje Grolleman. „Het is nu mooi en ruim, ik hou wel van een beetje weids.” De plannen voor het stationsgebied houdt de Hilversumse nauwlettend in de gaten. „Ik kom uit Oost. En vond de plannen van architect Huisman fantastisch, maar denk dat ze iets te gortig zijn.” Maar wat dan als de Zeven Straatjes uit de bus komt? „Dan moet ik daar mee leren leven.”

„Dit is honderd punten beter”, vindt Guus Smeink. Hij komt regelmatig met de trein vanuit Bussum naar Hilversum. „Nu heb je licht en lucht hier. Ook denk ik dat het ’s avonds een stuk veiliger is zo.” Van hem mag het zo blijven. „Ik hoop dat ze de ruimte behouden en dat ze er groen neerzetten.”

Snel besluit

Johnny de Bode van de gelijknamige fietsenhandel aan de Schapenkamp hoopt op een snel besluit. „Welke plannen het ook worden: er moet iets gebeuren. Het duurt nu gewoon super lang. Hoeveel jaar zijn ze niet al bezig met dat stationsplein? Het is nu een kale vlakte, helemaal nu het GAK-gebouw weg is.”

Wat hem betreft begint de bouw zo snel mogelijk, ook al zitten zij dan in de rotzooi. „Kijk, dat zijn wij wel gewend. Ze zijn ook al heel lang met de Schapenkamp bezig. Vroeger was er iemand die een beslissing nam, nu gaan ze er eerst steeds over praten. En ja goh, dan wordt het uitgesteld.” Hij wil het liefst iets gezelligs. „We hebben zelf ook wel dingen voorgesteld hoor, mijn vrouw en ik. Een speeltuintje of een marktje, zoals je in het buitenland ziet. Maar daar was geen geld voor.”

Het stationsgebied staat vanavond op de agenda van de commissie Ruimtelijke Ordening in de gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers heeft na een eerdere vergadering aanpassingen gedaan aan de bouwhoogtes, de panden aan de Koninginneweg, een wandelpad langs het spoor en de verdiepte parkeerplaatsen. Ook presenteert hij meer beeldmateriaal. Er is veel aandacht voor de vergadering, zo is er voorafgaand een extra uur ingepland om alle insprekers de ruimte te geven.

Net binnen