Premium

Jazz van over de hele wereld

Jazz van over de hele wereld
Free The Voices ofwel Sanne Rambags, Anna Serierse en Marit van der Lei zijn drie grote vocale talenten die zich zondagmiddag in de Sint Aegtenkapel presenteren.
© Foto Hans Speekenbrink

Amersfoort Jazz is een van de grootste festivals van Europa.

In het weekend van 23 mei is de 41 editie. De Amersfoortse, historische binnenstad zal weer bevolkt worden door zo’n tachtigduizend bezoekers die naar jazz in vele stijlen en uit vele uithoeken van de wereld komen luisteren.

Op tien podia, waarvan vier heel grote in de buitenlucht, zijn tachtig concerten geprogrammeerd; op een enkele na allemaal gratis. De musici komen uit Zuid- Afrika, Israël, Brazilië, Azië, Australië en natuurlijk de meeste uit Nederland. Grote namen als Trijntje Oosterhuis, de Britse Georgie Fame (1943), Deborah Brown, de Spaanse mondharmonicaspeler Antonio Serrano, Ack van Rooijen, Peter Beets en Buma-prijswinnaar Jasper van ’t Hof concerteren naast en soms met jong, nieuw talent als de Koreaanse drumster Sun-Mi Hong, de Israëlische pianist Gadi Lehavi, zangeres Sanne Rambags en de Spaanse saxofoniste Irene Reig.

Er is een keur aan big bands. Zo presenteert het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Ruben Hein zich in Amersfoort. Voor het tweede jaar speelt het Peter Beets & Henk Meutgeert New Jazz Orchestra, nu met wereldberoemde gastvocalisten Deborah Brown en de Britse Georgie Fame. Voorts is een Spaanse Flamenco Big Band met de virtuoze Antonia Serrano als solist te beluisteren, de Spaanse Bop Collective met de in Amsterdam studerende saxofoniste Irene Reig en On the Move met als gasten de Koreaanse Koh Mr. Saxman en de legendarische 88-jarige altsaxofonist Tony Vos. Vos is overigens niet de oudste op dit festival, want dat is de 89-jarige bugelspeler Ack van Rooijen, die samen met pianist Juraj Stanik optreedt.

Kleinere, spraakmakende groepen zijn present, zoals Raad van Toezicht met gitarist Anton Goudsmit, The King Swings, Shirma Rouse met haar jazz en gospelgroep, en het weer nieuw leven ingeblazen Batida, Nederlands beste Braziliaanse band, met natuurlijk zangeres Josee Koning. De Beets Brothers duiken in het verleden en blazen hun Electric Band nieuw leven in.

Flamenco

Het nieuwe, swingende trio van Miguel Rodriguez treedt met saxofonist Benjamin Herman op, het Maarten Hogenhuis Trio presenteert zich, vader en zoon Rob en Sebastiaan van Bavel spelen quatre-mains en pianist Bert van den Brink vormt een duo met trombonist Bart van Lier. Het internationaal beroemde flamenco-jazz duo Marco Mezquida (piano) en Juan Gomez Chicuelo geeft twee concerten.

Amersfoort Jazz is ditmaal internationaler dan ooit. Dat is te danken aan de muziekorganisatie SENA en festivaldirecteur Alexander Beets die contacten hebben met festivaldirecteuren in een groot deel van de wereld, die hun grootste jazztalenten uit Brazilië, Spanje, Rusland, Azië en India in Amersfoort laten spelen. Aanstormend talent uit Nederland is ook ruim voorhanden, want de conservatoria geven acte de présence met diverse studentenbands.

Stadswandeling

Het is ook mogelijk om op zaterdagmiddag onder begeleiding van deskundige gidsen een stadswandeling te maken die onderbroken wordt door korte concerten op diverse locaties. Amersfoort Jazz begint officieel op donderdagavond 23 mei met een concert in Theater De Lieve Vrouw (kaarten à 10 euro).

Amersfoort Jazz, 23 t/m 26 mei. amersfoortjazz.nl.