Premium

Eemnessers broeden op alternatief voor café Staal

Eemnessers broeden op alternatief voor café Staal
Café Staal gaat sluiten. Wat komt er voor in de plaats?
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Eemnes

In Eemnes broeden mensen op mogelijkheden om een dorpskroeg te beginnen die café Staal kan vervangen. De roemruchte huiskamer van Eemnes sluit begin september na 103 jaar de deuren.

In een raadscommissie vroeg DorpsBelang-fractieleider Jan de Zeeuw deze week aan burgemeester Roland van Benthem of er misschien mogelijkheden zijn voor de gemeente om iets te doen. De Zeeuw snapt ook wel dat hier niet echt een rol voor de gemeente is weggelegd, maar zou toch heel misschien niet iets mogelijk zijn? Burgemeester Van Benthem antwoordde dat mensen met ’diverse initiatieven’ zich al bij de gemeente hebben gemeld. Details kon hij nog niet verstrekken.

Bas Pouw (DorpsBelang) schoot te hulp. Hij herinnerde eraan dat het bestemmingplan voor de kern van Eemnes mogelijkheden biedt. Volgens Pouw kent dat bestemmingsplan burgemeester en wethouders voor vier panden de bevoegdheid toe de bestaande bestemming te veranderen in horeca.

In het betemmingsplan is dat terug te vinden voor drie panden. Twee daarvan liggen aan de Wakkerendijk, aan beide kanten van het evenemententerrein. De ’wijzigingsbevoegdheid naar horeca’ geldt ook voor het pand aan de Noordersingel waar vroeger Kuipers Gassen was gevestigd. Tegenwoordig zetelt die onderneming aan de Vlierberg, op het bedrijventerrein. Volgens Pouw heeft het college dezelfde wijzigingsbevoegdheid voor het voormalige Rabobankpand (Laarderweg). ,,Als de initiatieven zich op die panden richten zou het snel kunnen gaan’’, reageerde de burgemeester.

Net binnen