Premium

Politiek in Eemnes voelt (nog) niet voor verbod op ballonnen

Politiek in Eemnes voelt (nog) niet voor verbod op ballonnen
Feestelijk, maar slecht voor natuur.
© Foto ANP/Robin Utrecht
Eemnes

Voorlopig komt er in Eemnes geen verbod op het oplaten van ballonnen. Een inwoner had om een verbod gevraagd, maar de politiek wil er niet aan. Vogels en zeezoogdieren zien ballonnen vaak aan voor voedsel. Werken ze die naar binnen dan betekent dat een wisse dood.

Naar aanleiding van het verzoek opperde Niels Rood (D66) net als in 59 andere gemeenten ook in Eemnes een verbod op ballonnen op te nemen in de Algemene plaatselijke verordening (APV). Jaap Hoorneman (PvdA) en Mirjam Havinga (CDA) vond hij aan zijn zijde.

Tegengas gaf Bas Pouw (DorpsBelang). Hem gaat een verbod te ver, al vindt hij het ’prima’ als wat minder ballonnen worden opgelaten. Ook Monique van de Linde (VVD) vond een verbod te ver gaan. Volgens haar is dat ook niet nodig omdat er een alternatief is voor de gebruikelijke ballonnen: biologisch afbreekbare exemplaren.

Rood vroeg wethouder Sven Lankreijer of in vergunningen voor evenementen standaard kan worden opgenomen dat ballonnen niet mogen of op zijn minst ongewenst zijn. De wethouder beloofde te bekijken wat mogelijk is.