Premium

De concerten bij Rust Wat in Blariucm hebben een lange geschiedenis

De concerten bij Rust Wat in Blariucm hebben een lange geschiedenis
Een sfeervolle editie, 2018.
© foto Yvonne Verburg
Blaricum

Volgende maand, 21 juni, staat Blaricum in het teken van het Papageno Zomerconcert ’Classic & Musical’. De voorbereidingen voor dit evenement zijn in volle gang en de kaartverkoop is gestart.

Voor de 22ste keer is er op het eilandje in de vijver bij Rust Wat een openluchtconcert. Het muziekprogramma is divers en toegankelijk. Voor de pauze speelt het Goois Symfonie Orkest, onder leiding van Joost Geevers delen uit de ’Enigma variaties’ van Edward Elgar en delen uit ’El sombrero de tres picos’ van Manuel de Falla.

Na de pauze treden de musicalsterren Brigitte Heitzer en René van Kooten op. Ze brengen klassiek musicalrepertoire met onder meer nummers uit ’West side story’, ’Les Misérables en ’Miss Saigon’.

De zomerconcerten bij Rust Wat hebben een lange geschiedenis. Alex Oostvogel, voorzitter van de stichting Papageno Zomerconcert: „Het is begonnen bij de Larense huisarts Jan van der Werf. Die werd gedreven door een ideëel doel. Hij wilde geld bij elkaar brengen voor de bouw van een ziekenhuis in Zambia: het Sant Franciscus Hospital. Toen dit doel na achttien jaar bereikt was, werd er een nieuw doel gezocht.”

Leerachterstand

In 2015 nam Lions Club Crailo de organisatie over. Dit is een belangenorganisatie die zich inzet voor lokale goede doelen. De opbrengst uit de kaartverkoop van het Papageno Zomerconcert gaat naar het Papageno Huis en naar het IMC Basisprogramma op de basisschool De Dubbeldekker in Hilversum. Daar krijgen kinderen met een leerachterstand extra hulp. Het Papageno Huis is een wooninstelling en biedt daarnaast dagbesteding voor jongeren met autisme.

De concerten bij Rust Wat in Blariucm hebben een lange geschiedenis
Heitzer
© foto Roy Beusker

Christien Kuysters, directrice van Stichting Papageno: „We gaan de opbrengst besteden aan de creatieve groepen. Nu is er een ruimte voor de creatieve activiteiten, maar straks komt er een apart atelier en een aparte muziekstudio voor de jongeren, zodat de bewoners meer een op een begeleiding kunnen krijgen en elkaar niet in de weg zitten. Ook zal er een kleinere ruimte komen voor multimedia-activiteiten en kunnen we een 3D-printer en enkele laptops kopen.”

Sinds Stichting Papageno de zomerconcerten organiseert is er inhoudelijk het een en ander veranderd. Oostvogel: „Bij de vorige concerten lagen de bezoekersaantallen rond de zevenhonderd, terwijl er twaalfhonderd mensen bij Rust Wat terecht kunnen. Die hoge bezoekersaantallen zijn natuurlijk aantrekkelijk, dus zijn we gaan zoeken in de programmering.”

De voorzitter vertelt dat er niet alleen klassieke, maar juist ook lichtere muziek wordt geprogrammeerd. In 2017 was het concert met medewerking van Guus Meeuwis een doorslaand succes. Kuysters: „Speciaal waren er toen van zijn nummers klassieke muziekarrangementen geschreven. We kregen toen ook nieuw publiek binnen.”

Iedereen krijgt een hand

Bij ieder zomerconcert verwelkomt Oostvogel de talrijke gasten persoonlijk. „Iedereen krijgt een hand. Het is heel erg leuk om te doen en mensen zijn aangenaam verrast. Ook naar de samenwerking met de kinderen van het Papageno Huis kijk ik uit.”

Tijdens het concert staan jongeren van Papageno achter de bar. „Dat is voor hen een veilige omgeving”, zegt Kuysters. „Sommigen zijn wat timide en gesloten maar ze verheugen zich erop om achter de bar te mogen staan. Aan het einde van de avond zijn ze wel kapot door al die prikkels, maar ze zijn erbij geweest! Vorig jaar was er voor het eerst een barbecue en stonden de jongeren tientallen satés te rijgen in de keuken van het Papageno Huis. Tijdens de avond hielpen ze mee met de verkoop.”

Musicalklassiekers

Voor de programmering adviseert muziekproducente Sigrid van der Linden. Speciaal voor het musicalgedeelte heeft haar broer, pianist Nico van der Linden, zijn combo uitgebreid met leden van het Goois Symfonie Orkest en studenten van het Amsterdams Conservatorium.

Musicalzangers Brigitte Heitzer en Réne van Kooten zingen speciaal gearrangeerde musicalklassiekers. Dirigent Jurre Haanstra zal dit muzikale gezelschap leiden. Kuysters: „Naast muscialnummers is er ook een Hollands muziekblokje en dan hopen we natuurlijk dat het publiek gaat meezingen.”

De voorzitter vindt Rust Wat een unieke plek waar bezoekers gezellig met picknickmandje en stoeltje rondom de vijver kunnen zitten. Kuysters vult aan: „En het is ook de bedoeling dat mensen hun kinderen meenemen. Kinderen die dan luisteren naar de muziek, maar die ook een beetje mogen rondscharrelen in het zand. Zo wordt het zomerconcert echt een familiebelevenis.”

Papageno Zomerconcert, 21 juni, Rust Wat Blaricum, ’Classic & Musical’ met het Goois Symfonie Orkest o.l.v. J. Geevers, combo Nico van der Linden o.l.v. J. Haanstra, Brigitte Heitzer en Réne van Kooten. Kaarten: zomerconcert.nl