Vandalen slopen tientallen routepaaltjes van nieuw Wandelnetwerk Gooi & Vechtstreek

Vandalen slopen tientallen routepaaltjes van nieuw Wandelnetwerk Gooi & Vechtstreek
Een van de tientallen vernielde exemplaren.
Hilversum

Onbekende vandalen hebben tientallen routepalen van het nieuwe Wandelnetwerk Gooi & Vechtstreek vernield. Dit betekent een forse vertraging in de uitrol van de wandelroutes en veel extra kosten.

Het netwerk is een initiatief van de Regio Gooi en Vechtstreek. Binnen het project werken de regiogemeenten samen met de provincie Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland, GNR en Natuurmonumenten. Het sluit aan bij de netwerken in de rest van de provincie en in Utrecht.

Begin december vorig jaar zijn de eerste van de in totaal ruim 1200 paaltjes geplaatst. Op al aanwezige wegwijzers worden ’tussenmarkeringen’ aangebracht. Onderdeel van het project is verder de plaatsing van meer dan veertig informatiepanelen met een gedetailleerde kaart op evenzoveel startpunten en Toeristische Overstappunten (TOP’s). Het Wandelnetwerk Gooi & Vecht zou dit najaar officieel in gebruik moeten worden genomen.

Vandalen slopen tientallen routepaaltjes van nieuw Wandelnetwerk Gooi & Vechtstreek
De plaatsing van een van de eerste paaltjes, in december vorig jaar.
© Foto: Recreatie Noord-Holland

Inmiddels kunnen wandelaars al gebruik maken van een deel van de ruim 475 kilometer aan ’nieuwe’ wandelpaden door de regio. Tenminste, als de daarvoor noodzakelijk routepaaltjes niet worden vernield. Woordvoerder Barbara van Gelder van de Regio meldt dat er op dit moment ruim 800 bewegwijzeringspalen geplaatst. „Er worden helaas bewegwijzeringspalen vernield. Het exacte aantal is lastig te noemen. Geschat wordt dat het gaat om een op de tien palen.”

Heel vervelend

De exemplaren die vernield zijn worden zo snel mogelijk weer hersteld, aldus de woordvoerder. „We vinden het heel vervelend dat vandalisme plaatsvindt en we doen er alles aan om het wandelnetwerk zo snel mogelijk op te leveren en de vernielde paaltjes zo snel mogelijk weer goed te krijgen.” De vernielingen vinden plaats in gebieden waar weinig sociale controle is. Daarnaast geldt volgens de Regio: ’wil men moedwillig iets kapot maken, dan is daar niets tegen opgewassen’. Door de vernielingen heeft het compleet maken van het Wandelnetwerk Gooi & Vecht twee à drie maanden vertraging opgelopen.

Biohars

De Regio weet niet wat de vandalen beweegt. Naar verluidt storen mensen zich aan ’al dat nieuwe plastic’ in de Gooise natuur. Dat van dat plastic is echter een misverstand. De paaltjes zijn gemaakt van biocomposiet materiaal, bestaande uit biohars en kalk, gecombineerd met uit de regio afkomstig riet. Dit materiaal is honderd procent recyclebaar.

„Het een pilotproject. Dit houdt in dat met een nieuw soort materiaal wordt gewerkt. Van te voren is dat zorgvuldig getest en na de eerste meldingen zijn ook verbeteringen aangebracht, waaronder aanpassingen van het materiaal door een hardere persing, de constructie zelf en een extra verankering. Ook heeft nieuwe type een meer natuurlijke kleur. Op de palen wordt nu ook een extra informatiesticker geplaatst met uitleg over het materiaal.”

Wie een vernield paaltje ziet of een vraag heeft wordt verzocht contact op te nemen met de Regio via info@regiogv.nl

Het laatste nieuws