Naarder wil niet dokken voor extra dakbelasting via buurman; ’Gemeente heeft schuld’

Naarden

Een Naardense aannemer weet zeker dat het dak van zijn bedrijfspand aan de Amsterdamsestraatweg de drie jaar geleden geplaatste zonnepanelen kan dragen. Daarom is hij niet van plan extra geld te investeren in versterking.

,,Dat het dak sterk genoeg is, heeft een erkende constructeur destijds bij de plaatsing van de panelen berekend’’, zei Marcel de Wilde deze week tijdens een rechtszaak in Den Haag. Daarmee wil hij voorkomen dat de gemeente hem een dwangsom van 2.500 per maand oplegt om hem te dwingen zijn dakconstructie te versterken. Volgens De Wilde zijn niet de zonnepanelen het probleem maar de sneeuw die op zijn dak terecht kan komen vanaf het hogere bedrijfspand van zijn buren. Tegen die extra belasting zou het dak met zonnepanelen niet bestand zijn.

De Wilde vindt dat dat probleem niet op zijn conto kan worden geschreven. De gemeente heeft zelf schuld aan de ontstane situatie, zo meent hij. ,,Toen de gemeente een eerste bouwvergunning aan mijn buurman verleende was daarin opgenomen dat hij bouwkundige maatregelen moest nemen om te voorkomen dat er extra sneeuw op mijn dak terecht komt. Die voorwaarde is later door de rechtbank geschrapt. En nu vindt de gemeente dat mijn zonnepanelen het probleem zijn’’, aldus De Wilde bij de Raad van State. Die gaat nu uitzoeken of de gemeente Gooise Meren De Wilde mag dwingen zijn dak te verstevigen of dat de buurman iets moet doen aan mogelijke overwaaiende sneeuw.

Uitspraak binnen enkele weken.

Net binnen