Premium

Eerste deel Rosa Spier Huis Laren opgeleverd; ’In vier jaar tijd van niets naar dit’

Eerste deel Rosa Spier Huis Laren opgeleverd; ’In vier jaar tijd van niets naar dit’
De (beelden)tuin van het nieuwe Rosa Spierhuis begint vorm te krijgen.
© Foto’s Studio Kastermans/Ben den Ouden
Laren

Vervuld van trots rammelen directeur Karin Annaert en hoofd facilitaire dienst Marco Binnendijk met een dikke bos sleutels. Eindelijk, na zoveel jaren van wachten, plannen en overleggen hebben ze het eerste stukje van het nieuwe Rosa Spier Huis in Laren in handen.

Het Zorg- en Cultuurgebouw is maandagochtend officieel aan hen overgedragen door de Slokker Bouwgroep. Nog even en ook de rest van woon- en werkgemeenschap voor (oudere) kunstenaars en wetenschappers kan in gebruik worden genomen.

Eerste deel Rosa Spier Huis Laren opgeleverd; ’In vier jaar tijd van niets naar dit’
Karin Annaert en Marco Binnendijk met de sleutels van het nieuwe Rosa Spierhuis.
© © STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

,,Het is fantastisch”, verzucht directeur Annaert gelukzalig, tijdens een korte rondleiding door het gebouw. ,,Ik ben hier nu vier jaar directeur en in die tijd heb ik dit complex aan de Hector Treublaan zien ontstaan. Van niets naar dit.’’ En ze maakt een weids armgebaar in het nu nog lege Zorg- en Cultuurgebouw. In november worden de 92 appartementen, verdeeld over vier woonblokken op het bosomzoomde terrein, opgeleverd en pas in april volgend jaar is het nieuwe Rosa Spier Huis helemaal klaar voor de officiële opening.

Maar de eerste stap is gezet. Het Cultuur- en Zorggebouw kan worden ingericht. Althans het grootste deel daarvan, want echt helemaal klaar is het gebouw, waarin behalve de administratieve, de gemeenschappelijke en de openbare ruimten ook de afdelingen voor zware zorg zijn ondergebracht, nog niet.

Annaert trekt een deur open die toegang geeft tot het balkon van de theaterzaal. Beneden bij het podium wordt nog druk getimmerd, gezaagd en geverfd. ,,In deze zaal hebben we straks 145 zitplaatsen en tien rolstoelplaatsen. Kijk, daar naast het podium zie je onze rolstoellift. Die zorgt ervoor dat ook mindervalide bewoners op het podium kunnen komen.’’

In sneltreinvaart wandelt ze door naar de muziekstudio’s en de ateliers, waar de bewoners van het huis in alle rust kunnen werken. Maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar samen muziek kan worden gemaakt of schilder- of beeldhouwworkshops kunnen plaatsvinden. ,,Daar is de bibliotheek en hier staan we in het nu nog kale Galerie café. Hier gaan we straks exposities houden, worden maaltijden geserveerd en kan er koffie worden gedronken na een voorstelling.’’

Door de grote glazen wanden zien we aan de overkant de appartementsgebouwen. Daar gaan niet alleen ouderen, maar ook jongere mensen wonen en werken. ,,Onze jongste bewoner is straks 38 jaar. Ja, ook zij kunnen hier woonruimte huren, mits zij maar binnen de doelgroep kunstenaar of wetenschapper vallen en door onze toetsing heen komen. Er zijn twee- en driekamerwoningen en penthouses die in prijs variëren van 800 tot 1800 euro per maand.

Ook buiten is het nog een en al activiteit. De rolstoeltoegankelijke paden liggen er al en kakelverse houten pergola’s bieden een doorkijkje naar de nabije toekomst waarin dit een oase wordt, gevuld met groen en beelden.