Hilversumse wethouder Jaeger overleeft motie van wantrouwen

Hilversumse wethouder Jaeger overleeft motie van wantrouwen
Wethouder Jaeger.
© studio kastermans
Hilversum

De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger (economie, media) overleefde in de nacht van woensdag op donderdag een motie van wantrouwen. Tijdens een gemeenteraadsvergadering over het integriteitsonderzoeksrapport van bureau Bing stemden zeven raadsleden voor. De wethouder bracht zichzelf nog in een lastig parket omdat hij weigerde om sorry te zeggen.

Het was al ver na middernacht toen de door de SP ingebrachte motie van wantrouwen aan het adres van Jaeger in stemming werd gebracht. Het was een vreemd slot, gezien de start van het debat over het onderzoeksrapport van Bing. Alle partijen waren het eens dat het voortaan anders moest en dat daar in een later stadium over gesproken moest worden.

Er leek geen vuiltje aan de lucht tot de wethouder zelf het woord kreeg. Jaeger legde aan de gemeenteraad uit dat hij inderdaad zijn nevenfuncties had moeten vermelden op de gemeentelijke website, dat had hij nu anders gedaan. Maar over het niet melden van zijn bestuursfunctie bij de Dutch Media Foundation bleef hij schimmig. Jaeger sprak van een kritieke situatie, hij moest instappen. Volgens hem had hij niet expres niet gemeld, hij had het bij nader inzien wel moeten doen. Maar waarom het niet gemeld werd aan de gemeenteraad bleef een raadsel.

Jaeger vertelde de raad daarnaast dat hij hoopt dat er na het debat stappen vooruit gemaakt kunnen worden. Hij wilde proberen nader bij melder raadslid Bianca Verweij te komen, maar excuses aanbieden deed hij niet. Ook na enig aandringen niet. Op vragen wat Jaeger geleerd had van de hele kwestie, antwoordde de wethouder dat dat zo is. Maar hier wilde hij niet dieper op in gaan. Verder werd de wethouder keer op keer gevraagd om excuses te maken voor de uitspraken dat Verweij de melding deed uit rancune, als een politiek middel. Maar dat wilde Jaeger niet. De gewenste „Sorry”, kwam niet over zijn lippen.

Uiteindelijk besloot Pierre van Rooden van de SP dat hij geen vertrouwen meer had in Jaeger. „Ik zie geen veranderingen in de toekomst in zijn gedrag. Als wij willen dat Hilversum verder komt, dan kan dat niet met deze wethouder. Daarom een motie van wantrouwen”, verklaarde hij. Deze werd ingediend samen met de PvdA.

Andere oppositiepartijen - in het bijzonder de CU - zetten vraagtekens bij het vermogen van zelfreflectie van Jaeger. Na een lange schorsing komt Jaeger vlak voor enen aan het woord. „Ik heb de raad vanavond goed gehoord en gevoeld. Ik voel de twijfel over de mate van zelfreflectie die ik heb. Dat dat zo is en dat u die twijfel voelt. Ik wil er alles aan doen om die twijfel te herstellen. Dat is mij vanavond onvoldoende gelukt om dat over te brengen.” En verder: „Met betrekking tot mijn opmerkingen over Verweij. Zo heb ik het gevoeld, maar ik heb nooit de intentie gehad om haar integriteit in twijfel te trekken. Ik ga met haar in gesprek.”

Uiteindelijk begon de stemming rond half twee. De motie van wantrouwen kreeg zeven stemmen voor en dertig stemmen tegen. Jaeger mocht aanblijven als wethouder. Een motie van ’beterschap’ en ’treurnis’ haalden ook te weinig stemmen.