Trump legt Iraanse centrale bank sancties op

Trump legt Iraanse centrale bank sancties op
Washington

President Donald Trump heeft sancties opgelegd aan de centrale bank van Iran. De Amerikaanse president doet dat als vergelding voor de luchtaanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië.

"Dit zijn de zwaarste sancties die ooit zijn opgelegd", zei Trump tijdens een bezoek van de Australische premier Scott Morrison aan het Witte Huis. "We hebben dat nog niet eerder op dit niveau gedaan." De president zei dat hij verdere reacties op de aanvallen zal bespreken met zijn veiligheidsadviseurs.

Minister van Financiën Steve Mnuchin zei dat hierdoor de financiering wordt bemoeilijkt van de Iraanse Revolutionaire Garde, de elite-eenheid van het leger die door de VS wordt beschouwd als een terroristische organisatie. Volgens de minister wordt door de sancties echter ook het invoeren van humanitaire goederen bemoeilijkt.

Natuurlijke reactie

Meer dan 80 procent van de Iraanse economie wordt al getroffen door de Amerikaanse sancties, meldde de Amerikaanse regering. De Amerikanen hebben al maatregelen getroffen tegen de olie-industrie, de banken en de staalsector.

Een militaire aanval zou volgens de Amerikaanse president "het makkelijkste" zijn en "misschien ook wel een natuurlijke reactie". Trump zei echter dat hij kracht toonde door juist geen bevel voor zo'n aanval te geven. "Het toont veel meer kracht op de manier zoals we het nu doen. Ik denk dat de terughoudendheid goed is."