Premium

’Muziek waar ze op neerkijken’: Ludieke actie op Mediapark met Henk Wijngaard [video]

’Muziek waar ze op neerkijken’: Ludieke actie op Mediapark met Henk Wijngaard [video]
Henk Wijngaard geeft er in de regen op het Mediapark luid zingend van langs.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

Snoeiharde muziek over het regenachtige Mediapark. Een ludiek protest in het hart van de mediawereld tegen een veel te eenzijdig aanbod op de landelijke zenders.

’Zingende trucker’ Henk Wijngaard, 73 alweer, laat de speakers dreunen nadat hij uit de vrachtwagen springt. Zingt zijn klassiekers ’Met de vlam in de pijp’ en ’Hey Suzie’. Uit omringende gebouwen komen mensen kijken en even luisteren. Fotografen schieten uitgebreid hun plaatjes.

Voor Wijngaard is het een statement, omdat hij zich net als vele anderen ergert aan het geringe percentage ’Hollandse muziek’ dat gedraaid wordt. De hoop is dat de landelijke stations het meer gaan omarmen. „Want minder dan vijf procent draaien ze nu Nederlandstalig, en dan gaat het ook nog eens vaak om mensen als Marco Borsato, Guus Meeuwis en Jan Smit. Dat zijn toch al miljonairs. Maar veel andere muziek hoor je niet, droevig toch!”

De zanger gaat al jaren mee in het circuit. Weet daarom hoe lastig het leven als artiest kan zijn, zeker als je muziek te weinig kans krijgt op de landelijke zenders. „Als je gedraaid wordt krijg je royalty’s. Dus 95 procent van al dat geld gaat naar het buitenland”, concludeert hij. „Jammer hoor, want Nederland is eigenlijk veel te klein om zoveel geld weg te geven. Waardoor je vervolgens in eigen land geen kans krijgt om door te breken. Het zijn slappe producties, zeggen ze dan. Maar hoe kom je anders aan geld om een mooie clip te maken? Dat kunnen alleen mensen die veel geld hebben. En vervolgens nog meer geld verdienen.”

’Muziek waar ze op neerkijken’: Ludieke actie op Mediapark met Henk Wijngaard [video]

Piratenhits

Online zender Olympia Radio, vanuit Drenthe overal ter wereld te beluisteren, is de animator van de actie vandaag. „We draaien piratenhits”, vertelt Jorn Slager uit Eesveen, in de kop van Overijssel vlakbij Giethoorn. „We hebben zo’n zestig deejays, allemaal van piratenzenders. Ja, die heb je bij ons nog volop op de FM.” Deze zenders zijn volgens hem vooral in het noorden en oosten van het land heel erg geliefd. Maar wat dat precies is, piratenmuziek, vindt hij wat lastig te omschrijven. „Hits van vroeger, Hollands, maar ook Duits, Engels en instrumentaal”, probeert hij. Het is in elk geval muziek waar velen, zeker hier in Hilversum, vaak op neerkijken, stelt hij. „En die willen we dus uit het verdomhoekje halen.”

Zelfs RTV Drenthe is vandaag zeker anderhalf uur gaan rijden om Wijngaard in het verre Hilversum te volgen en te zien zingen. „Hij komt uit Emmen hè”, verklaart verslaggever Robert Jansema. Hij bevestigt de grote populariteit van de ’piratenmuziek’. „Het is hier je van het. Je hoort deze muziek overal waar mensen aan het werk zijn. Arbeidsvitamientjes zeg maar.”

’Muziek waar ze op neerkijken’: Ludieke actie op Mediapark met Henk Wijngaard [video]

Jorn Slager vertelt trots dat de zender voor de tweede keer op rij één van de vijf nominaties in de wacht heeft gesleept voor de Online Radio Awards. „Dat zegt op zich natuurlijk ook al wat.”

Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis, dat de verkiezing houdt op de Online Radio Day (9 oktober), bevestigt de steun voor ’piratenhits’. „Er is veel op gestemd. Volks- en streekmuziek doet het in grote delen van het land heel goed.”