Premium

Vloggende familie Doorsnee: elke ochtend een filmpje delen over je gezin [video]

Vloggende familie Doorsnee: elke ochtend een filmpje delen over je gezin [video]
Vloggen over dagelijks leven.
© Foto: Studio Kastermans
Almere

Doortje en Dustin Wanders hebben een familiekanaal op YouTube. Bijna elke ochtend delen ze een filmpje over hun familieleven. Zonder opsmuk. Hoe spontaner en eerlijker, hoe leuker de kijker dat vindt, hebben ze ervaren. Dustin: „Elke ouder maakt filmpjes van de bijzondere en leuke momenten met de kinderen. Wij delen die met anderen.”

Familievlogs heten de filmpjes op YouTube die je laten zien hoe het er bij een ander gezin aan toegaat. Sommige families hebben duizenden volgers en leiden een luxueus leven dankzij de filmpjes die ze met de buitenwereld delen.

Zover zijn Doortje (32) en Dustin (34) nog niet. (En het is nog maar de vraag of ze zo groot willen worden, want daar moet je dikwijls rare dingen voor doen.) Maar Dustin heeft inmiddels wel zijn baan opgezegd om zich samen met zijn vrouw op het vloggen en video’s maken toe te leggen. „We werken ook voor bedrijven en andere kanalen.”

Het alledaagse gezinsleven; daar draait het in de korte video’s van ’De Familie Wanders’ om. „En daarmee kunnen we echt iets betekenen voor anderen”, heeft Doortje ervaren.

„We krijgen wel eens foto’s van mensen waarmee ze laten zien hoe ze elke ochtend aan de ontbijttafel met elkaar naar ons zitten te kijken. Ook schrijven mensen ons dat ze dankzij onze vlogs leren wat een normaal gezinsleven inhoudt. ’Ik heb nooit zo’n jeugd gehad maar nu maak ik toch mee hoe fijn het gezinsleven kan zijn’, lees je dan. Kippenvel krijg je daarvan.”

En er zijn kinderen die situaties uit het gezinsleven van de Wanders naspelen. Wat is er nu zo interessant aan een doodnormaal gezinsleven, denkt Doortje wel eens.

„Ik kan me oprecht verbazen over al die reacties. Wellicht is het de herkenbaarheid. En de simpelheid van het alledaagse waarmee wij heel tevreden zijn. Ik probeer goedkoop boodschappen te doen, ga naar de kringloopwinkel om leuke cadeautjes te scoren; dat soort dingen. Niets is gespeeld, alles is gemeend. Als we gaan doen alsof, haken onze kijkers af. Daarvan ben ik echt overtuigd.”

Geweldig

Dat betekent ook dat de kinderen Wanders nooit hoeven op te zitten om pootjes te geven. „Als ze geen zin hebben in vloggen, zullen we ze nooit dwingen”, benadrukt Dustin. „En als ze willen dat we ermee stoppen, zullen we dat zeker ook doen en gaan we uitsluitend nog voor anderen werken.”

Voorlopig vinden zoon Thijs van zeven en de tweeling Sara en Sofie van vier het juist geweldig. Ook omdat ze wel eens cadeautjes krijgen of een extra weekendje weg mogen.

Doortje: „Bedrijven willen met ons samenwerken om hun producten onder de aandacht te brengen bij een publiek dat steeds minder naar de gewone televisie kijkt. Ik besef heel goed dat het ergens een beetje ongewoon is dat we speelgoed en andere spullen cadeau krijgen. En dat we uitjes krijgen aangeboden en uitgenodigd worden voor leuke evenementen. Ik probeer de kinderen uit te leggen dat dit alles heel bijzonder is en dat ze daar heel blij mee mogen zijn, maar dat ze niet moeten denken dat dit feest eeuwig blijft voortduren. Het kan zomaar afgelopen zijn.”

Het rijtjeshuis in Almere van de familie Wanders is zeker geen showroom of rariteitenkabinet geworden. De beweegruimte in de alledaagse huiskamer wordt streng bewaakt, prullaria vind je hier niet. In dit huis is ’zijn’ belangrijker dan ’hebben’.

Dat vloggen is vanzelf ontstaan. Het is nooit een bewuste keuze geweest, vertelt Doortje. „Zo’n vier jaar terug stapten veel bloggers over op video. Ik had doortjesblog.nl dat zo’n duizend lezers per dag trok. Nu heb ik een tijdje bij de regionale televisie gewerkt. Daar ontdekte ik al snel dat je met beeld sneller en meer kunt vertellen dan met tekst. De eerste vlog die ik met het gezin maakte, was tijdens een dagje uit in dierenpark Amersfoort. Daar kwamen toch zulke leuke reacties op. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik niet elke dag wilde vloggen. Dat ben ik gaan uitproberen. Met succes. Op dit moment hebben we in totaal 12.000 kijkers die op ons kanaal zijn geabonneerd. Je zult die maar allemaal tegelijk op de koffie krijgen, denk ik wel eens.”

Elke dag

„Er zijn mensen die elke dag naar ons kijken”, vervolgt ze. „Sommigen denken dat ze ons door en door kennen. Maar uiteindelijk tonen we op een dag tien, hoogstens twintig, minuten van ons leven. Dustin en ik zullen bijvoorbeeld ook nooit ruziemaken voor de camera. Terwijl we heus wel eens van mening verschillen. Maar we beheren een familiekanaal en dat moet voor jong en oud een prettige herkenning zijn en blijven. Trouwens, ik ben bang dat onze kijkers zich dan gaan bemoeien met de ruzie en partij gaan kiezen. Stel je toch eens voor. Nee, ik wil het leuk houden. Het is gemiddeld een kwartiertje van onze dag wat de mensen te zien krijgen. Daarvoor hebben we hooguit drie kwartier gefilmd.”

„Er zijn mensen die denken dat we 24/7 met een camera rondlopen. ’Vloggen jullie niet’, hoor je dan als we met de kinderen in de speeltuin zijn. Nee, we leggen echt niet alles vast. Als de kinderen vriendjes te spelen hebben, wordt er bijvoorbeeld ook niet gevlogd. Het komt niet in ons op om zonder afspraken andermans kinderen te filmen. We hebben familieleden die hebben aangegeven dat ze het leuk vinden wat we doen maar dat zij absoluut niet in beeld gebracht wil worden. Ook dat respecteren we. Niet meer dan logisch, toch? Ons leven is online te volgen, maar niet iedereen om ons heen hoeft daaraan mee te doen.”

Grenzen

Waar liggen de grenzen van wat je wel en niet van je familieleven laat zien? „Als een van de kinderen een griepje heeft, kan dat benoemd worden in de video”, gaat Dustin op die vraag in. „Maar we gaan niet voor het schokeffect. Onlangs was er een vervelend incident in de speeltuin. De elleboog van Sofie raakte uit de kom. Op zo’n moment ga ik echt niet op haar gehuil inzoomen met de vraag ’Heb je veel pijn?’ Dat zou echt te erg zijn.”

Doortje: „Bij ons gaat het kind echt voor.” Dustin: „Dus hebben we het voorval later die dag benoemd. Zo van: ’Doortje en Sofie moesten naar het ziekenhuis’. Nee, wij gaan ons niet extra uitsloven om meer kijkers te krijgen.”

„Dat is de laatste tijd wel de tendens bij familievlogs”, vindt Doortje. „Zo van: ’Vandaag eten we alleen maar geel voedsel’. Daar zijn wij geen types voor. Het moet gewoon en leuk blijven. Het motto ’Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, past bij ons. Ik vind het wel interessant om tips voor een gezond leven te delen. Dan vertel ik over de stappenteller, bijvoorbeeld.”

De familie Wanders wordt wel eens herkend en gevraagd om even te poseren voor een foto, maar de fans staan nog niet gillend voor de deur. „We doen dit vooral omdat we het zelf leuk vinden om te doen.”

Ondertussen proberen zij hun kinderen op te voeden tot gelukkige mensen die respectvol met de aarde en met andere mensen omgaan. Doortje: „We proberen ze onder meer bij te brengen dat je niet altijd met je oordeel moet willen klaarstaan. Beetje raar natuurlijk voor een YouTube-familie waar iedereen wel een mening over heeft, maar zo is het wel.”