Premium

Laren doet wat het moet doen en pakt tegen laagvlieger Victoria eerste winst van het seizoen

Laren doet wat het moet doen en pakt tegen laagvlieger Victoria eerste winst van het seizoen
Laura Marell moet nog wennen aan haar nieuwe rol al spits: ,,Ik kan hier heel veel van leren.’’
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Laren

Het zware programma mocht als excuus gebruikt worden voor de matige seizoenstart, maar gisteren moest er toch echt wel eens gewonnen worden door Laren. Dat gebeurde ook, maar weinig mensen zullen zich het duel met Victoria lang heugen.

Twee punten uit vier wedstrijden is mager, maar daar zaten wel drie tegenstanders bij die vorig jaar play-offs speelden. Toch kwam er na vier wedstrijden zonder overwinning wat druk op te staan. Zeker als een promovendus op bezoek komt.

Victoria probeerde Laren te ontregelen, maar het was vooral de thuisploeg die het zichzelf lastig maakte. Slordige passjes, slechte aannames, weinig fantasie: het publiek dat de regen had getrotseerd werd niet verwend. Mila Muyselaar brak vlak voor rust de ban door een strafbal te benutten. Na de hervatting scoorde Bieke Wijnmaalen uit een strafcorner, de derde treffer was voor Pam van Asperen. Victoria deed via Sabine van den Eijnden nog wel wat terug, maar daar bleef het bij.

Wie ook graag had willen scoren is Laura Marell, die van het middenveld naar de spits is verhuisd. Coach Marc Materek laat Laren vaak met twee spitsen spelen en omdat Maxime Kerstholt langdurig aan de kant staat, moest er wat geïmproviseerd worden. Marell komt graag aan de bal, maar staat nu soms minutenlang voorin te wachten op dat ene momentje. ,,In het begin vond ik het wel lastig, ik heb de voorbereiding gebruikt om in die rol te groeien en dat doe ik nog steeds. Ook als ik later weer terugga naar het middenveld kan ik hier heel veel van leren. Daarom wil ik dit wel een paar seizoenen doen, ook als Maxime weer fit is.”

Marell was twee keer dichtbij tegen Victoria, maar moet dus nog even wachten op haar eerste goaltje. ,,Ik heb niet het idee dat ik per se moet scoren van de anderen, maar ik leg mezelf wel die druk op. Mijn huisgenootje Julia van den Heuvel speelt bij Den Bosch in de spits, voor haar is het ook een andere positie. We zijn een onderlinge competitie aangegaan over wie de meeste goals maakt dit jaar. We staan allebei nog op nul, dat moet wel snel gaan veranderen natuurlijk.”

Materek pakte zijn eerste zege als Laren-coach, maar moest toegeven dat er in de rest van de competitie meer nodig is om te winnen. Victoria werkte hard, maar de stap naar de hoofdklasse is enorm. Ook deze promovendus kan het nog niet bijbenen en had te weinig kwaliteit om Laren te bedreigen. ,,Ze maken er vooral geen leuke wedstrijd van. Dat snap ik, toen ik bij Groningen werkte deed ik dat ook. Het is je enige kans als je tegen een betere tegenstander speelt. We hadden vandaag gewoon meer moeten scoren, we hadden er zes meer kunnen maken. Dat vind ik bemoedigend, er zit nog meer rek in.”

De slordigheden moeten er wel snel uit. ,,Daar gaan we deze week goed naar kijken. Dominant hockeyen hoort bij ons, maar dan moet je wel de standaard zetten met je basisvaardigheden. Dat deden we niet en dan komt er wat twijfel in de ploeg. Ik heb aan de andere kant zelf geen moment getwijfeld over een goede afloop, ook niet voor de wedstrijd. Dit zijn misschien wel moeilijke duels, maar als je een goede energie laat zien win je gewoon. En dat hebben de speelsters gedaan.”

Net binnen