Nieuwe burgemeester Niek Meijer van Huizen: de Nieuwjaarsduik? Check!

Nieuwe burgemeester Niek Meijer van Huizen: de Nieuwjaarsduik? Check!
Niek Meijer als burgemeester van Zandvoort tijdens de vijftigste Nieuwjaarsduik op 1 januari 2010.
© Archieffoto: United Photos

Met de komende Nieuwjaarsduik in Huizen zit het wel snor. Afgelopen januari deed waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn mee aan de derde editie. Zijn opvolger Niek Meijer schrikt ook niet terug voor een koele plons, zo bleek in Zandvoort, zijn vorige standplaats. Heldoorn ging in een kostuum te water, Meijer koos voor een ouderwets ’badpak’.

De gemeenteraad heeft VVD’er Niek Meijer vorige week voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Huizen (ruim 41.000 inwoners). Als alles volgens plan verloopt gaat hij op 13 november officieel aan de slag.

Meijer, die op 1 maart zijn zestigste verjaardag vierde, is geboren in Loenersloot, op een veeteelbedrijf. Toen hij één jaar oud was, emigreerde het gezin naar Brazilië. Na een aantal jaren keerden de Meijers weer terug naar Nederland en vestigden zij zich in het Boijl, een dorpje in de zuidoosthoek van Friesland. Na de middelbare school in Groningen ging hij rechten studeren in diezelfde stad. Na die studie ging Meijer begin 1984 aan de slag ging als advocaat en mediator bij Meesters van zaken, een klein advocatenkantoor in Leerdam. Dat deed hij ruim 21 jaar.

Nieuwe burgemeester Niek Meijer van Huizen: de Nieuwjaarsduik? Check!
De burgemeester en de jeugdburgemeester van Zandvoort.
© Archieffoto: United Photos

Raadslid

In deze periode was Meijer onder meer voorzitter van de Rabobank en - anderhalf jaar lang - raadslid voor de VVD in Leerdam. Dat laatste staat niet op zijn LinkedIn-profiel. Wellicht omdat Meijer met gemengde gevoelens terugkijkt naar die eerste stappen in het openbaar bestuur, naar eigen zeggen ’de enige klus die ik niet heb afgemaakt’. De sfeer binnen de raad was heel slecht, blikte hij later terug. ’Zeg maar rustig verziekt. Tijdens debatten werd er vaak puur op de man gespeeld.’ Meijer nam zitting in een ’verbetercommissie’ van en voor de raad, maar begon in alle hectiek ’geestelijk over te lopen’, en besloot daarom de raadspijp aan Maarten te geven.

Begin 2005 ging zijn carrière als burgemeester van start. Dat was in Wognum, een dorp met ruim zesduizend inwoners in West-Friesland, dat in die tijd midden in een fusieproces zat. Voor Meijer vormde die onzekerheid geen probleem. ,,Juist dat ongewisse is ook aantrekkelijk”, meldde hij in een welkomstinterview in de Enkhuizer Courant. Hij zag de fusie als een kans, als een extra uitdaging.

Nieuwe burgemeester Niek Meijer van Huizen: de Nieuwjaarsduik? Check!
Burgemeesters op de solex.
© Archieffoto: United Photos

Visitekaartje

,,Als ik de gemeente de komende tijd goed door dat proces loods, is dat voor mij natuurlijk een visitekaartje.” Meijer en zijn vrouw Janny zijn verder, zo vertelde hij, ’geen types die vasthouden aan de zekerheden in het leven’. Het stel schrikt absoluut niet terug voor af en toe een flinke ommezwaai, een duik in het ongewisse. En de politiek, of beter gezegd het openbaar bestuur, trok de jurist al jaren. Een typische advocaat, dat is hij naar eigen zeggen nooit geweest. Meijer was niet dol op juridische gevechten, maar probeerde altijd de geschillen onderling op te lossen vóórdat een gang naar de rechter werd gemaakt. ,,Ik sta tussen mensen en boven standpunten.”

In interviews vertelde hij dat hij van korte lijnen naar de burger houdt, en van het leven in een kleine, hechte gemeenschap (,,Ik heb mijn hele leven in dorpen gewoond. Dat bevalt me.”). Dat hij wars is van status en uiterlijk vertoon. En eerlijk. ,,Dat wordt soms vertaald met hard. Maar daarmee ben ik het niet eens. Andere mensen hebben er recht op mijn mening te horen.”

Nieuwe burgemeester Niek Meijer van Huizen: de Nieuwjaarsduik? Check!
Niek Meijer ligt als lijk in de muziektent van Nibbixwoud.
© Archieffoto: Marcel Rob

Hardlopen is een van zijn passies. En voor een verkleedpartijtje draait Meijer zijn hand niet om. Kort na zijn aantreden in Wognum ’lag hij voor lijk’ in een toneelstuk. En naar een gesprek met een voormalige prins carnaval ging hij als zijn eigen voorganger, een vrouw. Later, in Zandvoort, koos hij in een hansop het ruime sop en hield hij zijn nieuwjaarstoespraak in het pak van een Formule 1-coureur. Meijer is ook in voor een goede 1 april-grap. Dit alles onder het motto ’Een grap is goed. Als-ie overkomt’.

Geen grap

Dat Wognum en Noorder-Koggenland op 1 april 2007 in Medemblik opgingen, dat was geen grap. Meijer wilde graag burgemeester van de nieuwe fusiegemeente worden. Dat liep anders. Tot ongenoegen van (sommige leden van) de vertrouwenscommissie werd hij door de raad gepasseerd, ten faveure van CDA’er Theo van Eijk. Overigens fungeerde Wim Kozijn, de bekende oud-burgemeester van ’s-Graveland, in afwachting van de komst van Van Eijk enige maanden als waarnemer in Medemblik. Meijer veroverde, na enkele maanden als waarnemer in Ouder-Amstel actief te zijn geweest, elders in Noord-Holland een burgemeesterspost. In Zandvoort (17.000 inwoners). Dat was voor hem geen troostprijs, beklemtoonde de Medemblikse wethouder Jan Entius. Die omschreef Meijer als ’een sociaal bewogen bestuurder met sport’, een harde werker, ’met sport hoog in het vaandel’.

Nieuwe burgemeester Niek Meijer van Huizen: de Nieuwjaarsduik? Check!
De Zwart (Blaricum) en Meijer (Zandvoort) wisselden even van baan.
© Foto United Photos/Paul Vreeker

In september 2017 wisselde Meijer ruim twee weken van baan met burgemeester Joan de Zwart van Blaricum, buurgemeente van Huizen. Doel van deze uitwisseling was om een beeld te krijgen van elkaars werkgebieden en de manier waarop functies worden uitgevoerd.

Eind augustus van dit jaar blikte Meijer terug op zijn twaalf jaar (waarin hij maar liefst zes wethouders gedwongen zag vertrekken) in Zandvoort. Nog eens zes jaar, dat zag hij niet zitten. Zandvoorters zijn betrokken en hebben het hart op hun tong. Dat heeft volgens Meijer zijn charme, maar kost ook veel energie. ,,Het zijn af en toe tropenjaren geweest.” Zijn ervaring als mediator kwam hem in het dorp, waar de emoties nogal eens hoog oplopen, goed van pas.

Zijn besluit om niet voor een derde periode op te gaan, had ook te maken met ’herhalende patronen’. Meijer houdt er namelijk niet van als besturen routine wordt. Of een spel.