Premium

Vuursche smederij bijna klaar: Kopers huiverig door 12 jaar lang gedoe, verkoop tijdelijk stilgelegd

Vuursche smederij bijna klaar: Kopers huiverig door 12 jaar lang gedoe, verkoop tijdelijk stilgelegd
De restauratie is eind van de maand klaar, meldt aannemer Herman Knol.
© Foto Jetty Claus
Lage Vuursche

De vlag kan bijna uit. De restauratie van de monumentale smederij in Lage Vuursche, die met horten en stoten ging, is eind van de maand klaar, zo verwacht aannemer Herman Knol.

Het rieten dak zit erop, de voortuin moet nog worden ingericht. Pas dan gaan de bouwhekken weg. Toch zijn de drie prijzige appartementen en de bedrijfsruimte nog niet verkocht. De verkoop is tijdelijk stilgelegd.

„Geïnteresseerden zeggen: wanneer is het nou een keer klaar? Bel me maar als het zover is”, aldus makelaar Arjan van der Waaij. In zijn ogen is het al twaalf jaar durende gedoe rond dit project de reden dat mensen huiverig zijn erin te stappen.

„Het komt door alle procedures die er zijn geweest en misschien nog komen. Je weet het maar nooit. Er moeten nog bijgebouwen en een erfafscheiding komen”, aldus Van der Waaij over de voormalige ’rotte kies’ van het pannenkoekendorp, die door velen als aanfluiting werd gezien. Er moesten gemeentelijke aanschrijvingen aan te pas komen.

Van der Waaij verwacht dat de huizen in november of december weer op Funda staan. Of de prijsstelling aangepast wordt, wil hij nog niet zeggen. Het gaat om drie appartementen en een bedrijfsruimte, variërend in prijs van acht ton tot 1.395.000 euro.

Forse bedragen als je bedenkt dat in het dorp vrijstaande huizen te koop staan voor minder dan een miljoen. Daarnaast kiezen senioren niet meer steevast voor een appartement. Ze blijven zitten op hun oude plek door de tendens om langer zelfstandig te blijven wonen en de verbetering van de zorg.

„Mensen van zestig, zeventig jaar kopen nu vaak een kleinere, goedkopere woning, waardoor ze toch wat geld overhouden. Ze gaan niet van een woning van zeven ton naar een appartement van een miljoen”, weet een makelaar, die niet met naam genoemd wil worden.

Amsterdamse vraagprijzen

Met de ’Amsterdamse vraagprijzen’ van een miljoen lijkt het erop dat de verkoper te hoog in de boom zit voor een appartement in Lage Vuursche.

Al is het een mooie locatie in het pannenkoekendorp, aan de achterzijde vlakbij kasteel Drakensteijn waar prinses Beatrix woont. De appartementen zijn nog niet instapklaar. „Onze doelgroep wil zelf de keuken en badkamer uitkiezen”, aldus Van der Waaij.

Net binnen