Premium

Column Langs de eerste lijn: Uw eigen lijstje

Column Langs de eerste lijn: Uw eigen lijstje

Huisarts André van Loenen heeft een dokterspraktijk en is directeur van Medisch Centrum Zaanzorg waar verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken. Om de week schrijft hij voor deze krant. De beschreven voorvallen berusten op waarheid. Genoemde personen zijn fictief.

„Heeft u iets van een medicijnlijstje”, vraag ik aan meneer De Vries, 83 jaar. Ik heb vandaag visitedienst op de huisartsenpost en ben bij hem thuis. Zijn zoon is ook aanwezig. Meneer is normaliter al zeer slecht ter been, maar kan nu nauwelijks zijn bed uit komen. Sinds gisteren heeft hij koorts, is misselijk en heeft diarree.

Het is echt de tijd van het jaar. De buikgriep heerst, veel mensen zijn verkouden en hoesten. Veelal is het een virus, waarvan we als mens genezen door ons mooie afweersysteem. Dat duurt even, dus ben je een aantal dagen niet lekker.

Ben je echter kwetsbaarder door bijvoorbeeld de leeftijd of een bepaalde ziekte, dan kan je er erg ziek door worden.

Zo ook meneer De Vries. Voordat ik naar hem toe ging, heb ik nog even in het dossier op de huisartsenpost gekeken. Daar was helaas niet veel over hem bekend. „De medicijnen liggen in een la”, vertelt zijn zoon, ,,maar is dat allemaal niet bekend bij jullie in het systeem?.” „Was het maar waar”, reageer ik.

Ik neem de medicijnen in de lade door en weet al snel aan wat voor ziektes/klachten hij onder andere lijdt. Hoge bloeddruk, suikerziekte en botontkalking. Met de diagnose gastro-enteritis en de toezegging van zijn zoon dat hij de komende dagen, samen met zijn zus, voor zijn vader zal zorgen, verlaat ik het huis.

Ik vind het opmerkelijk dat zeer veel mensen nergens in hun telefoon of in een portemonnee een lijstje hebben met de belangrijkste ziektes die ze hebben, de medicijnen die ze gebruiken en bijvoorbeeld waar ze allergisch voor zijn.

U mag er hedendaags nog steeds niet vanuit gaan dat alles van u bekend is in een ziekenhuis of op de huisartsenpost. Ik pleit er als huisarts voor dat u uw medische gegevens altijd op een handige plek bij u heeft en up to date houdt. Tegenwoordig heeft bijna iedereen de hele dag door een smartphone bij zich. Zo is er op de iPhone een gezondheidsapp waar iedereen bij kan, ook al ben je niet ingelogd. In zo’n app kan je de belangrijkste aandoeningen en medicijnen vermelden.

Ja, uw privacy is belangrijk, maar ik, voor u als vreemde dokter, vind het nog belangrijker dat ik u niet nog zieker maak - omdat ik niets over u weet en u misschien wel verkeerde medicijnen geef. Draag uw medische gegevens bij u!